Milanović: “Nismo pobijedili koronu kao što se hvastao predsjednik Vlade ljetos”

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je najnovija prepucavanja na relaciji Banski dvori Pantovčak, kao i o stanju u zdravstvenom sustavu.

“Neću vam krenuti odgovarati na takav način, mislim da ćemo se morati vraćati i svaki put ću se vraćati na početak kako bi ljudima što jasnije ponovio što se događalo i kako bi vidjeli gdje je istina, što kaže zakon i vjerujem da će, ukoliko se toga budemo držali, biti sve puno jasnije”, rekao je predsjednik u razgovoru za Večernji TV i  dodao kako ‘smo od devetog mjeseca imali svašta’.

O napadu na Markovu Trgu

“Imali smo situaciju sa privođenjem jednog većeg broja ljudi, viđenijih ljudi, poznatijih ljudi… saznali smo da premijer nema pojma o istragama najveće magnitude koje se vode, što naravno ne vjeruje nitko. Ne znaš je li gore to da on to ne zna ili govori neistinu da ne zna. Ništa nije poduzeto godinu dana i tako je počelo. Onda se dogodio napad na zgradu Vlade, na policajce. Podredno, moguće da je i predsjednik Vlade bio nekakva meta”, rekao je i dodao da iz onog što znamo da je ‘napadač jedna očajna, sluđena mlada osoba za koju se i možda nije moglo zaključiti da bi bila sklona napraviti takvu stvar’.

“Po internetu je pretraživao svašta, pa i Pantovčak. Odlučio se za Vladu jer, sada ja mogu spekulirati kao i što svi spekuliramo, zato što je tamo najlakši pristup. Upozoravao sam nekoliko puta da se osiguranje pojača. Kada se taj grozni čin dogodio nazvao sam predsjednika Vlade i izrazio podršku”, rekao je Milanović i dodao da je Plenković rekao da on tu podršku nije doživio tako.

 predsjednik o odnosu s premijerom

‘Dogovorili smo se da nećemo inzistirati na vijeću za nacionalnu sigurnost’, rekao je Milanović i dodao:

“Međutim, čovjek je otišao dan kasnije u Bruxelles i u jednom sluđenom ispadu me optužio da zbog nekakve izjave iz 2016. godine ja snosim odgovornost. To je najluđi napad koji je pamtim u hrvatskoj politici u zadnjih 20 godina”, rekao je Milanović.

Kazao je i kako je nakon toga smatrao da je ‘vrijeme za Vijeće za nacionalnu sigurnost kao krovno tjelo’.

“Predsjednik Vlade je to na jedan bezobrazan način odbio. Onda je sazvao, protivno zakonu, koordinaciju sustava domovinske sigurnosti koja služi isključivo kao provedbena ruka Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sam je rekao da je došlo do radikalizacije u Hrvatskoj. To je jedna konzilijarna dijagnoza koju ne može postaviti nitko sam. Spustio je to na jednu niže tijelo kojem nije predsjedavajući već je tom tijelu nadređeno Vijeće za nacionalnu sigurnost u kojem sam, ako ćemo formalno gledati, ja predsjedavajući. To tijelo je donijelo nekakav zaključak, koje je poslalo natrag Vladi, dakle sve mimo procedure i mimo zakona”, izjavio je Milanović i dodao da je na tom tijelu ‘iz kolegijalnosti bio prisutan’ i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Rekao je i kako mu te zaključke nisu dostavili osobno, a što su trebali po zakonu. Milanović je rekao kako premijer najavljuje preko medija pozive te da on ‘nije dobio ništa’. Rekao je kako on ‘vrlo smišljeno i u skladu sa zakonom’ postupa cijelo vrijeme. Na pitanje hoće li on reći to da Plenković želi mimo njega uređivati pitanja od nacionalne sigurnosti odgovorio je: ‘Apsolutno. Zar to nije očito’.

“Ali to ne može tako, ja sam tu da branim demokraciju” rekao je. Kazao je i kako je apsolutno važno da se održi ta sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost te da je on dao sve od sebe da se ona održi. Govoreći o ‘sukobima’ Pantovčaka i Banskih dvora rekao je kako je ovo što on radi ‘nužna obrana’ i da je to ‘daleko od prekoračenja’.

O spornom dopisu koje je poslan Uredu predsjednika

“Što se tiče prepucavanja, nikakav dopis Andreja Plenkovića meni, po uzoru na ono kako sam se ja obratio njemu, formalno nije došao. Sljedeće preko kotlovnice neka pošalje dopis ovdje i kantu ugljena”, rekao je predsjednik. Kazao je kako je to sve posljedica ‘divljačke uvrede, na koju svaka osoba koja ima mrvicu dostojanstva, mora reagirati’.

O koronavirusu i stanju zdravstva

Govoreći o koronavirusu i stanju u zdravstvu rekao je kako je ‘stanje teško’ te da će biti ‘još jedan val’.

“Ovo nije gotovo, ove stvari dolaze u dva do tri vala. Nismo pobijedili koronu kao što se hvastao predsjednik Vlade ljetos. Ona se vratila, tu je i s tim se ne živi normalno. Mi smo u izvanrednom stanju u kojem se donose izvanredne, neuobičajene mjere i za to je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti nacije, države i državnog aparata i Sabora. Je l’ sad jasno što sam govorio”, rekao je Milanović, prenosi Večernji list.

 

 

 

Komentiraj