Merkel u Tbilsiju dala podršku cjelovitoj Gruziji

EPA/MARKUS HEINE

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je u Tbilisiju ponovila svoju podršku “teritorijalnoj cjelovitosti” Gruzije, deset godina nakon rata između Rusije i Gruzije, nakon čega je Moskva priznala dva gruzijska separatistička teritorija.

“Tijekom mog prvog posjeta Gruziji, prije deset godina, tražila sam povlačenje ruskih postrojbi”, izjavila je Merkel koja je tu zemlju posjetila u kolovozu 2008. , samo nekoliko dana nakon kratkog rata Moskve i Tbilisija.

I danas ostajem pri teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije, naglasila je na konferenciji za novinare tijekom posjeta Tbilisiiju, tri dana prije desete obljetnice moskovskog priznanja neovisnosti Južne Osetije i Abhazije.

Rusija i Gruzija su se sukobile u kolovozu 2008. tijekom petodnevnog rata, nakon što je Tbilisi pokrenuo vojnu operaciju u Južnoj Osetiji, proruskom separatističkom teritoriju koji se odcijepio tijekom 1990.-ih godina.

Mirovnim sporazumom koji je ispregovarao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy omogućen je završetak sukoba, ali je Moskva istovremeno priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije i tamo zadržala jaku vojnu nazočnost.

U petak Angela Merkel odlazi u Armeniju, a u subotu u Azerbajdžan, kako bi pozvala na mirno rješenje spora između dviju bivših sovjetskih republika koje se bore za kontrolu separatističke regije Nagorni-Karabah, objavila je služba za medije njemačke kancelarke.

U Azerbajdžanu bi Merkel trebala razgovarati o energetskoj suradnji s tom zemljom bogatom ugljikovodicima za koje se smatra da su moguća alternativa plinu i nafti koje Rusija isporučuje Europi.

Komentiraj