Armin Durgut/PIXSELL

LJUTIT ZBOG OBUSTAVE ISTRAGE Mektić: "SOA je upala u BiH"

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovo je u četvrtak optužio hrvatsku Sigurnosno-obavještajnu službu (SOA) za protuzakonito djelovanje na teritoriju BiH, a Tužiteljstvu BiH uputio je prijekore zbog odluke da ne provodi istragu nad osobama za koje su neki mediji u toj zemlji ustvrdili kako su bili uključeni u pokušaj regrutiranja državljana BiH kao suradnika SOA-e.
“Hrvatska obavještajna služba u obavještajnom smislu upala je u BiH i obavještajno djelovala”, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu koji su od njega tražili komentar odluke Tužiteljstva BiH, donesene u srijedu, da neće biti nastavka istrage protiv osoba čija su se imena u vezi s navodnom aferom pojavila u medijima.
Riječ je o Mektićevom zamjeniku Miji Krešiću, novinaru Televizije Republike Srpske (RTRS) Mati Đakoviću te hrvatskom konzulu u Tuzli Ivanu Bandiću.
Portal Žurnal.info je sredinom ožujka objavio kako su upravo njih trojica bili neka vrsta posrednika u navodnim pokušajima agenata SOA-e da radikalne islamiste iz BiH pridobiju za suradnju i navedu ih da podmetnu oružje u islamske bogomolje na teritoriju BiH, koje bi onda pronašla policija, a sve s ciljem da se opravdaju tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište tisuća potencijalno opasnih ekstremista.
Te je tvrdnje javno podupro i ministar Mektić, a odmah nakon toga Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu u kojoj su saslušani on, novinar Avdo Avdić koji je objavio priču, ali i ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić.
Nakon utvrđivanja činjenica u Tužiteljstvu BiH su zaključili kako nema osnova za daljnju istragu protiv Krešića, Đakovića i konzula Bandića, ali su objavili kako će nastaviti raditi na ovom predmetu, prije svega kako bi utvrdili tko se to predstavljao agentom SOA-e u komunikaciji s državljanima BiH.
Mektić je dan kasnije ustvrdio kako Tužiteljstvo nije ni planiralo rasvijetliti informaciju, nego “pokriti” Krešića i Đakovića, koji su u rodbinskim vezama s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.
“Nije tu motiv bio da se rasvijetli afera, oni se bave (time) kada je ministar Mektić imao informaciju. Što njih briga kada sam ja imao informaciju. Je li moja informacija točna? Jest. Pa što njih briga kada sam ja imao informaciju i kada sam obavješten o tome”, kazao je Mektić koji nije štedio riječi kritike na račun državnog tužiteljstva.
Ustvrdio je kako je cijela istraga fingirana jer su iza svega privatni motivi tužiteljice Tadić i njene rodbine odnosno Krešića i Đakovića.
“To su njeni bliski rođaci. Zato je navodno, ekspresno, pokrenuta istraga i ekspresno, navodno, zatvorena”, kazao je ljutito Mektić.
Tužiteljima je na kraju poručio kako “nemaju pojma” što im se zbiva u državi.

Komentiraj