MARKOTIĆ: “”Kad uspijemo postići pad broja oboljelih onda možemo postepeno razmišljati o popuštanju mjera”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić:

“Držimo se zahvaljujući stručnjacima, a u prvom redu građanima koji se većinom odgovorno ponašaju. Bitno je da područja, u kojima se javljaju novi slučajevi, da se uspiju dobro organizirati, u što ja vjerujem, i da drže porast oboljelih u normali. Sad se virus proširio prema jugu. Jug je bio avangarda kroz stoljeća, i u kulturi i sportu pa smo sigurni da će biti i u obrani od virusa”, kazala je Alemka Markotić za RTL Danas.

“Ako se u sljedeća tri tjedna bude to držalo pod kontrolom, očekujem da bi mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu. Ja vjerujem da su sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom put”, dodala je.

Ministar Davor Božinović je danas spomenuo mogućnost otvaranja tržnica, no o tome moraju donijeti odluku epidemiolozi.

“Kad uspijemo postići pad broja oboljelih onda možemo postepeno razmišljati o popuštanju mjera”, kaže Markotić.

Od nas je u borbi protiv koronavirusa bolji bolji samo Japan, a profesorica Markotić za RTL je istaknula što smo sve dobro napravili: “Ne bih komentirala je li netko radio loše i zašto, za to bi trebalo par sati da analiziramo i vidimo gdje su eventualne pogreške. Mi smo zadovoljni drugim mjestom. Ono što smo dobro uradili je da smo odmah uveli test za dijagnostiku. 27 dana smo testirali, a da nije bilo oboljelog. Prve zaražene smo odmah identificirali i označili njihove kontakte. Bili smo fokusirani na otkrivanje novih slučajeva i izolaciju njihovih kontakata. Imali smo i malo sreće da virus nije odmah ušao kroz zdravstvene institucije kao recimo u Sloveniji. Uvodili smo postepeno i razumno mjere tako da su ih ljudi mogli prihvatiti. Imamo puno akumuliranog iskustva i mislim da je pristup racionalnog uvođenja mjera, kao i pridržavanja tih mjera od strane građana, bio učinkovit.”

Komentiraj