MARKOTIĆ: “Imamo određene sumnje i kod nas u Zaraznoj, cijelo poslijepodne to ispitujemo”

Nacionalni stožer u nedjelju poslijepodne obznanio je da je Hrvatska ušla u 3. razinu obrane od epidemije koronavirusa, dok je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio uvođenje još drastičnijih mjera.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić u nedjelju je gostovala u Dnevniku NoveTV, gdje je komentirala situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Danas je potvrđena zaraza koronavirusom zdravstvenim djelatnicima. “Svjesni smo toga da smo se toga na neki način pribojavali, ali smo uspjeli dosta dugo odgoditi takvu pojavu. I to je jako dobro jer u zemljama u kojima je tako krenulo, u Italiji pa i u Sloveniji više-manje, cijela je epidemija krenula sa zdravstvenim radnicima i situacija je išla puno brže”, kazala je.

Naglasila je da se kod nas sada poduzimaju vrlo stroge mjere, izvidi, kontakti, razgovori sa svim mogućim kontaktima sa zdravstvenim djelatnicima. Otkrila je da i kod njih u Zaraznoj imaju određene sumnje i suspektne kolege. “mamo neke spoznaje, pa to cijelo poslijepodne ispitujemo. Sigurno će se provesti dodatni izvidi i u drugim bolnicama jer je bitno gdje su se određeni zdravstveni djelatnici kretali, kontaktirali i slično”, rekla je.

U obzir dolazi i opcija mijenjanja smjena. Ljudi bi se, dodaje, po 14 dana doma odmarali, a onda bi u timovima po 14 dana radili.

“Više ćemo znati vjerojatno tijekom sutrašnjeg dana. Ne samo u Dubravi, nego i kod nas i u više zdravstvenih ustanova, svjesni smo da je nekoliko zdravstvenih radnika bilo u kontaktima, a imamo i oboljele. Ne želimo čekati da se nešto razvije nego smo jednostavno promtno reagirali i bili smo pripremljeni na tu situaciju. Sada se rade izvidi i rade se sve konzultacije i svi kolege koji se budu identificirali da su bili u bližem kontaktu s oboljelima – oni će morati ići u samoizolaciju”, kazala je Markotić.

Dodala je da ne može prognozirati koliko će epidemija kod nas trajati. “Doista bi bilo nezahvalno davati prognoze. Slično je ono što vidimo kod svih, ali tako ide s virusima, imate uzlaznu putanju, kratki plato i onda pad. Koliko će to trajati kod nas, ne mogu prognozirati. Možda par tjedana. Ono što je jako bitno je da smo uspjeli sa svim našim naporima i mjerama odgoditi početak ulaska u tu treću fazu.

To je dalo dovoljno vremena da različite scenarije proučimo, da se pripremimo, da se i zdravstveni radnici na neki način senzibiliziraju za tu situaciju i pripreme, a da se i stanovništvo, zahvaljujući medijima, dovoljno informira o svemu tako da shvati da ne treba raditi paniku, već da mora biti vrlo odgovorno i vrlo ozbiljno ponašanje. Osobito za ljude koji su imali bliske kontakte i koji su stavljeni u samoizolaciju”, objasnila je.

Otkrila je i što je sada najbitnije za građane. “Najbitnije je, kao i do sada, da slušaju savjete struke koje ćemo mi i dalje prenositi preko medija, da ne rade paniku – panika je negativan emocionalan izričaj i to može samo štetiti. Doza straha je sasvim normalna, čak je i poželjna i pozitivna, tako da čovjek bude odgovoran. Ali za strah koji paralizira, to je panika – nešto što nitko sebi ne smije dopustiti i nema potrebe za tim. Dakle, kao i do sada – vrlo odgovorno, vrlo smisleno se ponašati, slušati što treba i biti discipliniran.”

Komentirala je i samoizolaciju. Neki kažu da će biti malo doma pa će skočiti do kioska nešto kupiti… “Ne, ne, to se mora striktno shvatiti jer to ‘malo’ – možete doći blizu nekoga na blagajni, šalteru. Nemojmo ugrožavati druge i biti odgovorni za tuđu bolest i smrt”, poručila je.

Komentiraj