Marija Barilić: “Bile su neke prijave od bake da se nešto dešava”

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić gostovala je u subotu u RTL-u Danas, gdje je komentirala slučaj teško ozlijeđene curice koja se u Klaićevoj bori za život.

Ogdovorila je na pitanje zašto ovi roditelji nisu poslani na vještačenje odmah nakon prve prijave za nasilje u obitelji. “Kada dođe do prijave nasilja u obitelji, utvrđuje se je li potrebno vještačenje i hoće li ga biti o tome odlučuje sud. Kada dođe do takvih situacija stručni tim centra nadležan je za procjenu ugroženosti djetetovih prava i on je dužan utvrditi sve činjenice koje su vezane uz tu obitelj i izraditi kvalitetnu procjenu rizika”, rekla je.

Marija Barilić dodala je da su rizici prije dvije godine na strani roditelja bili vrlo visoki. Sada je utvrđeno da su roditelji kroz mjeru obiteljsko pravne zaštite poboljšali svoja ponašanja. “Upravni nadzor ocijenio da ona nisu bili dovoljna za povratak djeteta, posebno uzimajući u obzir da je dijete niske kronološke dobi bilo smješteno u udomiteljsku obitelj i tamo bilo dvije godine”, kazala je.

Na pitanje što je radio obiteljski liječnik, pedijatar, patronažna sestra te je li Centar dobio kakvu prijavu, Barilić odgovara da Centar nije nije dobio nikakve sumnje od njih. Bile su, kaže neke prijave od bake da se nešto dešava kad je dijete vraćeno u obitelj. Naglašava da je dužnost svake stručne osobe da prijavi svaku sumnju na nasilje.

Prije dvije godine hrvatska je javnost bila zgožena još jednim slučajem – kad je otac na Pagu s balkona bacio svoje četvero djece. Od tada, kaže Marija Barilić, Centri su krenuli s kvalitetnim procjenama rizika na strani djeteta, Ministarstvo radi na zakonu o socijalnoj skrbi rade se strukturne promjene i osniva Akademija čija će uloga biti usavršavanje svih stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi, zatim i Povjerenstvo koje će biti neovisno tijelo.

Komentiraj