Maria iz mjuzikla ‘Moje pjesme, moji snovi’ imala je sudbinu sličnu onoj u filmu

Glavni lik poznatog filmskog hita ‘Moje pjesme, moji snovi’ – Maria, koju je glumila Julie Andrews, osmišljen je prema stvarnoj osobi, koja je doista proživjela sudbinu prilično sličnu onoj u filmu i ostavila o tome uspomenu. Maria je rođena pod imenom Maria Augusta Kutschera 26. siječnja 1905. godine, i to u vlaku koji je vozio njenu majku iz alpskog sela u kojem je živjela prema bolnici u Beču.

Maria je u sedmoj godini života već postala siroče. S 18 je ušla u samostan da bi se pripremila da postane redovnica. U međuvremenu je zamoljena da podučava jedno od sedmero djece Georga Ludwiga von Trappa, čija je supruga preminula. Zaljubili su se i von Trapp je oženio Mariu. Obitelj se doista bavila pjevanjem i postala poznata po tome. Napustili su Austriju, istina ne preko planina, nego vlakom usred bijela dana.

Održavali su koncertne turneje po Europi i SAD-u, da bi se napokon smirili u SAD-u. Maria je nadživjela supruga za 40 godina. Za Hrvatsku je zanimljivo je da je Georg Ludwig von Trapp rođen u Zadru, a studirao je u Rijeci. Bio je kapetan u Austrougarskoj ratnoj mornarici. Prva supruga, s kojom je imao sedmero djece i koja je rano preminula, bila je Agatha Whitehead, unuka riječkog industrijalca Roberta Whiteheada, koji je s našim Ivanom Lupisom zaslužan za proizvodnju prvog torpeda.

Komentiraj