Malenica najavio izmjene Zakona o referendumu: Produljuje se rok za prikupljanje potpisa

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica u petak je održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio izmjene Zakona o referendumu.

“Smatramo da je referendum jedan važan oblik neposredne demokracije putem kojega građani mogu sudjelovati u donošenju određenih političkih odluka. Svjesni smo dsa je sadašnje uređenje instituta referenduma koje datira od 1996. godine i s nizom izmjena i dopuna, nedostatno regulira taj institut te smo se odlučili na donošenje novoga Zakona o referendumu”, rekao je Malenica i dodao da Zakon u javno savjetovanje ide danas.

“Rok za prikupljanje potpisa se produljuje s 15 na 30 dana”, rekao je Malenica i dodao da će se se prikupljeni potpisi morati predati u roku od pet dana od kraja prikupljanja. “Nadzor nad referendumskim postupkom provodit će Državno izborno povjerenstvo, a u njihovoj nadležnosti će biti i prihvaćanje referendumskog pitanja”, istaknuo je.

Također, istaknuo je da uvode i dodani rok u postreferendumskoj fazi, dakle u roku od osam godina nakon izmjene Ustava se više neće moći referendumom mijenjati ta odredba u Ustavu. “Što se tiče izmjena zakona putem referenduma, to će biti rok od tri godine. Propisali smo kako potpis treba izgledati i što mora sadržavati da bi bio valjan. Broj i valjanost potpisa određivat će DIP. Stvaramo i obvezu lokalnih samouprava da daju prostore referendumskim inicijativama za prikupljanje potpisa”, naveo je Malenica.

“Prema prijedlogu zakona po prvi put se može formirati i registracija protivnika referendumskih inicijativa. Mi smo regulirali i pitanje financiranja referendumskih inicijativa. Referendum je jedan od važnijih institucija neposredne demokracije, građani imaju mogućnost neposrednog odlučivanja. Od 1996. smo vidjeli da postoje problematične točke u Zakonu u referendumu i zato smo pristupili izmjenama tog zakona”, poručio je.

 

 

Komentiraj