Ljetne noći: Evo koje zdrave namirnice pomažu da bolje spavate

Unsplash/Lux Graves

Spavanje je prirodan proces neophodan za oporavak organizma. Ubrzani tempo života, stres, loše navike, neodgovarajuća prehrana i visoke ljetne temperature kod velikog broja ljudi uzrokuju probleme sa spavanjem, prenosi fitness.com.hr.

Određene prehrambene navike i odluke mogu itekako utjecati na kvalitetu sna. Konzumiranje zdravih namirnica u odgovarajuće vrijeme navečer smiruje živčani sustav i pomaže da bolje spavate. Kad patite od manjka sna vaše tijelo luči više grelina, hormona koji povećava želju za hranom i manje leptina koji pomaže organizmu kontrolirati metabolizam i tjelesnu težinu.

Nemojte preskakati obroke ili se odlučite za opciju međuobroka. Jako masna i začinjena hrana otežava probavu držeći vas tako budnima. Tijekom sna odvija se proces regeneracije i oporavka mišića. Prehrana bogata vitaminom B, kalcijem i cinkom pomoći će vam da se bolje odmorite tijekom ljetnih mjeseci. Vitamin B6 signalizira tijelu da proizvodi više serotonina, hormona koji utječe na smirenje.

Brojni vitamini, minerali i elementi u tragovima će vam pomoći da bolje spavate:

Vitamin B je zastupljen u piletini, bijelom mesu, bananama, krumpiru, orašastim plodovima, mahunarkama.

Kalcij ima smirujući učinak na živčani sustav. Možemo ga naći u mliječnim proizvodima, zelenom povrću (brokuli, špinatu).

Cink ima slično djelovanje kao i kalcij na kvalitetu sna. Možemo ga naći u orašastim plodovima, sjemenkama, integralnim žitaricama.

Željezo je zastupljeno u mesu, mahunarkama, tamno-zelenom lisnatom povrću, suhom voću. Bakar isto regulira lučenje serotonina, a u većoj količini ga ima u žitaricama, grahu, lješnjacima.

Komentiraj