LET’S CEE FILM FESTIVAL Slovensko-hrvatski film u kojem glumi Leon Lučev osvojio nagradu za najbolji igrani film

LET’S CEE Film Festival, Daniel Auer, Elisabeth Mandl

Društveni triler Janeza Burgera u kojem glumi hrvatski glumac Leon Lučev osvojio je prestižnu nagradu Danny Lerner za najbolji igrani film, a posebno priznanje ukazano je bosansko-hercegovačkom redatelju Alenu Drljeviću i hrvatskoj manjinskoj koprodukciji za film ‘Men don’t cry/Muškarci ne plaču’.

Na svečanoj dodjeli nagrada šestog LET’S CEE Film Festivala proglašeni su pobjednici u deset zasebnih kategorija. Od dvanaest pojedinačnih produkcija koje su ušle u konkurenciju za najbolji igrani film, emocionalni film ‘Ivan’, Janeza Burgera osvojio je posebnu nagradu. Mračni društveni triler prati mladu ženu usred korumpiranog i patrijarhalnog društva, koja traži osećaj identiteta kao i ljubav svoje bebe. Žiri ga je opisao kao “hrabar, dubok, bolan i lijep”. Pobjednik je nagrađen Danny Lernerovim nagradom – nazvanom po legendarnom izraelskom filmskom producentu.

Posebno priznanje ukazano je bosansko-hercegovačkom redatelju Alenu Drljeviću i hrvatskoj manjinskoj koprodukciji za film ‘Men don’t cry/Muškarci ne plaču’, psihološkoj drami koja se fokusira na pokušaje pomirenja nekadašnjih neprijateljskih ratnih veterana sa sukobljenih strana bivše Jugoslavije. Također, počast je ukazana i Stephanu Komandarevu za ‘Directions’, čiji se film fokusira na noć u životu taksista i njihovih klijenata.

Deset kandidata je dobilo prvu nagradu u konkurenciji dokumentarnog filma.

Jan Gebert iz Češke dobio je nagradu za ‘When the War Comes’, film koji se fokusira na paramilitarnu obuku mladih desničarskih nacionalista u Slovačkoj. Impresivni dokumentarac iz Poljske, ‘Marte Prus Over the Limit’ zaslužio je posebno priznanje za priču o mladoj sportašici koja testira svoje vlastite granice u nemilosrdnom treningu.

Jan Gebert iz Češke dobio je nagradu za ‘When the War Comes’

Márta Mészáros osobno je primila svoju Urania Star nagradu, dok Ukrajinka Kira Muratova na žalost nije bila u mogućnosti osobno preuzeti nagradu, ali je izrazila zahvalnost putem snimaka na ceremoniji zatvaranja. Činjenica da su dvije legendarne ženske redateljice nagrađene LET’S CEE-ovom nagradom za životno ostvarenje “nakon što je nagrada otišla petorici brilijantnih muških redatelja prethodnih godina, ovo nije iznenađenje te predstavlja važan znak u pravom trenutku”, kaže Magdalena Želasko, jedna od direktora festivala.

Ovogodišnje natjecanje debitanata imalo je trinaest konkurenata.

‘Secret Ingredient’, iz Makedonije, redatelja Gjorce Stavreski odnio je kući zlato. Dalje, posebno priznanje ukazano je Terezi Nvotová iz Slovačke za ‘Filthy’, zatim Emanuelu Pärvu iz Rumunije za ‘Meda or The Not So Bright Side’ i Jagiđi Szelc iz Poljske za ‘Tower A Bright Day’.

Film Gorana Stovelskog, iz Makedonije, ‘Would You Look at Her’ nevjerovatna je priča o mladoj ženi koja živi u svijetu u kojem dominiraju muškarci. Ovim filmom pobijedio je u konkurenciji kratkih filmova. Posebno priznanje ukazano je i Aleksandri Terpińskoj iz Poljske za The Best Fireworks Ever kao i Gábou Benő Baranyiu iz Mađarske za Hide and Seek. Nagrada za najbolji kratki film na ovogodišnjoj LET’S CEE Talent Akademiji otišla je filmu DANGEROUSLY GOOD… redatelja Rea Lesta iz Estonije, Nastja Kotnik Minik iz Slovenije, Anton Skripets iz Ukrajine i Naima Noelle Schmidt iz Austrije.

Dobitnik nove nagrade Cineplexx Distribution je srpska produkcija Ederlezi Rising.

Produkcija Ederlezi Rising

Debitantski film Lazara Bodrožasa dobio je najveći potencijal šire publike. ‘Directions’ i ‘Secret Ingredient’ također su dobili posebno priznanje.

Nagradu za najbolju kazališnu predstavu bilo kojeg glumca ili glumice, dobila je Eliane Umuhire iz Ruande za izvedbu u poljskoj drami ‘Birds Are Singing in Kigali’, u režiji Joanna Kos- Krauze i Krzysztof Krauze.

Dva filma dobila su i nagradu publike, za najbolji igrani film i najbolji kratki film a to su drama ‘Dede’, Mariam Khatchvani iz Gruzije i ‘The Story of the Polar Bear that Wanted to Go to Africa’, Mo Harawe, Austrija, koji prati put mlade Sirijke od Slovenije do Austrije.

Mo Harawe
Sve kategorije, žiri, nagrade i laureati su rezimirani ovdje:

Najbolji igrani film / Danny Lerner nagrada

Ivan (Slovenia/Croatia), redatelj Janez Burger

Posebno priznanje: Directions (Bugarska/Makedonija/Njemačka 2017) redatelj Stephan Komandarev, Men Don’t Cry/Muškarci ne plaču (Bosna i Hercegovina/Slovenija/Hrvatska/Njemačka 2017), redatelj Alen Drljević

Najbolji dokumentarni film

When the War Comes (Češka/Hrvatska 2018), redatelj Jan Gebert

Posebno priznanje: Over the Limit (Poljska/Njemačka/Finska 2017), redatelj Marta Prus

Takmičenje debitanata / UNIQA Promising Debut Award

Secret Ingredient (Makedonija/Grčka 2017), redatelj Gjorce Stavreski

Posebno priznanje: Filthy (Slovačka/Češka 2017), redatelj Tereza Nvotová,

Meda or The Not So Bright Side of Things (Rumunija 2017), redatelj Emanuel Pârvu,
Tower. A Bright Day (Poljska 2017), redatelj Jagoda Szelc

Najbolji kratki filmovi / VdFS Short Film Prize

Would You Look at Her (Makedonija 2017), redatelj Goran Stolevski

Posebno priznanje: The Best Fireworks Ever (Poljska 2017), redatelj Aleksandra Terpińska,

Hide and Seek (Mađarska 2017), redatelj Gábor Benő Baranyi

Cineplexx Distribution nagrada

Ederlezi Rising (Serbia 2017), redatelj Lazar Bodroža

Posebno priznanje: Directions (Bugarska/Makedonija/Njemačka 2017), redatelj Stephan Komandarev,

Secret Ingredient (Makedonija/Grčka 2017), redatelj Gjorce Stavreski

Nagrada publike: Najbolji igrani film

Dede (Gruzija/Hrvatska/Katar/Irska/Holandija 2017) redatelj Mariam Khatchvani

Nagrada publike: najbolji kratki film

The Story of the Polar Bear that Wanted to Go to Africa (Austrija 2017) redatelj Mo Harawe

Nagrada za najbolju kazališnu predstavu bilo kojeg glumca ili glumice

Eliane Umuhire za ulogu u The Birds Are Singing in Kigali

Nagrada za najbolji kratki film na ovogodišnjoj LET’S CEE Talent Akademiji

Dangerously Good… redatelj Rea Lest iz Estonije, Nastja Kotnik Minik iz Slovenije, Anton Skrypets iz Ukraine i Naima Noelle Schmidt iz Austrije.

Komentiraj