‘Kraljica zločina’: Prije nego je počela pisati Agatha Christie bila je pijanistica i medicinska sestra

Agatha Christie je rođena 15. rujna 1890. godine u Engleskoj, a njen životni put, utaban raznolikošću, učinio ju je najpoznatijim svjetskim piscem misterioznih priča, zbog čega je često nazivana “kraljicom zločina”.

Bila je vješta pijanistica, studirala je pjevanje i klavir u Parizu, tijekom Prvog svjetskog rata je radila kao medicinska sestra, a konačnu sreću i uspjeh je pronašla u književnosti. Njene su knjige prodane u više od dvije milijarde primjeraka.

Agatha Christie je pisala “ispred svog vremena”, jedinstveno i autentično. Godine 2013. pripala joj je titula najboljeg pisca detektivskih priča, dok je njen roman “The Murder of Roger Ackroyd” proglašen za najbolji kriminalistički roman svih vremena.

U svojoj 56 godina dugoj karijeri napisala je oko 70 kriminalističkih romana i 165 kratkih kriminalističkih priča. Također, napisala je više kazališnih komada od kojih je najpoznatija drama Mišolovka, koja je u kazalištu u Londonu odigrana više od 25.000 puta i jedna je od najigranijih drama u povijesti. Pisala je i ljubavne romane, ali i memoare. Njena djela prevedena su na 50 jezika kako bi knjige bile dostupne čitateljima širom svijeta.

Komentiraj