KOSOR: “Parlamentarna većina je tanka, to može biti opasno ako se koronakriza nastavi”

HDZ će imati “jako tanku većinu i to može biti vrlo opasno ako se ova korona kriza nastavi”, izjavila je bivša predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor.

U intervjuu za Al Jazeeru Balkans u povodu njezine nove knjige “Premijerka”, Kosor je konstatirala kako je “splet okolnosti doveo do dosta premoćne pobjede” Plenkovićeva HDZ-a na izborima, ali i podsjetila kako “HDZ svejedno ima skoro 60 tisuća glasova manje nego na izborima 2016.” “Ostvario je drugi najlošiji rezultat stranke otkada se održavaju izbori u Hrvatskoj”, ustvrdila je Kosor i dodala kako “HDZ sada ide u jednu jako tanku koaliciju sa SDSS-om, sa strankom srpske nacionalne manjine i ostalim manjincima, što znači da će imati jako tanku većinu i to može biti vrlo opasno ako se ova korona kriza nastavi”.

Ocijenila je da Hrvatska i BiH imaju “jako zapuštene odnose”, “i to upravo u vrijeme ove zadnje HDZ-ove vlade”. Kosor drži da je tako “zato što se ti odnosi odvijaju isključivo na relaciji šef HDZ-a sa šefom HDZ-a BiH.” “Odnosa između Predsjedništva BiH i predsjednika ili bivše predsjednice praktički nema. Drugi dužnosnici, na drugim razinama, uopće ne surađuju, i to nije dobro. Ti su odnosi najzapušteniji, može se reći, čak i od rata. Nema nikave komunikacije, a u vrijeme krize kakva je ova vlade moraju komunicirati, kao što naši komuniciraju s predstavnicima vlade i predsjednikom Slovenije i upravo oko COVID-a”, kazala je Kosor, ocjenjujući kako ni iz BiH “nema nikakve reakcije, BiH nema nikakve inicijative”.

Novinar je pitao Jadranku Kosor kako to da nositelji BiH pasoša moraju imati negativan test na koronavirus ili ići u samoizolaciju žele li ući u Hrvatsku, a nositelji hrvatskog državljanstva iz BiH to ne moraju. “Je li moguće da je posjedovanje hrvatskog pasoša najbolja epidemiološka zaštita za COVID-19?”, pitao je novinar, a Kosor odgovorila da je to pitanje hrvatsku vladu i dužnosnike u BiH. “Radi se o činjenici da je hrvatsko državljanstvo, hrvatsko državljanstvo i hrvatski državljani mogu ulaziti na ovaj relaksiraniji način. To je činjenica koja je ustavna”, kazala je i dodala da “virus ne bira tko se kako zove ni tko je koje nacionalnosti, ni tko ima kakvu putovnicu ili pasoš”.

“Ja mislim, inače, da je Hrvatska prerano otvorila granice i mislim da je to učinjeno ubrzano i učinilo se zbog izbora pa se iz naglog zaključavanja sve preko noći otključalo i otvorile su se granice. Osobno mislim da će to doći na naplatu. Svaki dan nam dolaze vlakovi iz Češke sa morem turista, koji se ne moraju testirati, koji ne moraju praktički ništa dokazivati”, kazala je Kosor.

Na pitanje je li ju iznenadilo izbacivanje iz HDZ-a, Kosor je podsjetila da je, kao predsjednica HDZ-ove vlade, deblokirala pregovore za ulazak u EU i potpisala pristupni ugovor, a time i ostvarila najveći strateški cilj Hrvatske, ulazak u EU. “Borila sam se i dalje protiv korupcije smatrajući da svaka stranka treba krenuti od sebe. Međutim, očito se to mnogim ljudima u mojoj bivšoj stranci nije dopalo i ja sam izbačena iz stranke unutoč onome što sam radila – izbačena sam kada je na čelo stranke došao drugi predsjednik, Tomislav Karamarko”.

“Nitko se nije pretjerano bunio i to je obavljeno brzinom zvuka, što je pokazalo tu drugu stranu politike i političkog života. Pljeskat će vam dok im trebate, a kada dođe drugi gazda, svi će vam okrenuti leđa. Meni nije pomoglo ništa što sam napravila za tu stranku ni za Hrvatsku, ništa od toga nije bila olakotna okolnost i tome su pljeskali i podržavali svi ljudi koji su me okruživali. uključujući i aktualnog i budućeg premijera Andreja Plenkovića, koji se nije bunio protiv toga. Da se to nekom drugom događalo, koji je toliko radio, ja bih sigurno digla svoj glas. Međutim, takvih gotovo da nije ni bilo”, gorko je konstatirala Jadranka Kosor.

Komentiraj