Kako javlja N1, porast rijeke like i obilna kiša poplavili su Kosinjsku dolinu, a vodni val očekuje se tijekom vikenda. Pripadnici Stožera Civilne zaštite, Crvenog križa i aktivisti čamcima dovoze agregate i druge potrepštine za oko 600 stanovnika kojima je isključena struja zbog blizine dalekovoda. Voda je prodla u desetak kuća.

Uz to je najavljena i kiša, pa postoji strah od ponavljanja scenarija iz 2010. godine kad je u Kosinjskoj dolini poplavljeno 150 kuća. Stanovnici su ogorčeni jer vjeruju da se vodu namjerno zadržava u dolini kako ne se ne bi ugrozilo Gospić i Otočac.

“Pravdaju se na sistem da je to zaštita većih gradova, i da je trenutno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno objekata praznih. Iako to nije razlog da se na taj način postupa”, izjavio je načelnik stožera Civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurteš za HRT.

Iz Ureda župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića priopćeno je da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

Uvjeti za proglašenje elementarne nepogode su stečeni, 20-tak kuća je pod vodom, kao i nekoliko trafostanica i dio niskonaponske mreže, izjavio je načelnik Općine Perušić Ivica Turić.

Komentiraj