Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić je u večerašnjem Pressingu televizije N1 kazao da nema problem sa surađivanjem s Hrvatskom ili bilo kojom drugom zemljom, bez obzira što neko mislio o njemu.

Komšić je kazao da je otprilike očekivao hajku protiv njega, ali da ga iznenađuje intenzitet.

“Nije mi drago što se to događa naravno, ali iznenađuje me intenzitet. Očekivao sam otprilike takvo nešto, ali intenzitet koji se može nazvati histerijom je nevjerovatan. Počinjem sumnjati na još nešto, da to nije samo moj izborni rezultat. Imam nekada dojam da čovjek nesvjesno pobrka planove za koje ne zna”, kazao je Komšić i dodao:

“Kada političari komentiraju rezultate izbora u drugoj zemlji, onda je to opasno. Očekujem da će lagano splasnuti ta histerija i da ćemo se vratiti onome što nam je posao, razvijanju odnosa između dvije zemlje. Ja ću raditi na tome, a do ljudi iz Zagreba je hoće li prihvatiti tu ruku”.

“Osjećam se članom Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda za kojeg su glasali građani Federacije jer tako stoji u Ustavu”, dodao je.

Komšić je kazao da onaj tko želi utvrđivati etničke pripadnosti, neka to radi.

“Tisuće Hrvata je glasalo za mene prema onome što ja znam, tko ne vjeruje neka ide i neka broji. Ali to je nebitno jer je prema Ustavu definirano da je Federacija jedna izborna jedinica i da se iz nje biraju dva člana Predsjedništva BiH i zaista ne vidim u čemu je problem”.

Vrijeđa li ga to?

“Meni je to zapravo smiješno. Sad bih se trebao pravdati što sam, tko sam, kako sam odgajan? Moj otac je bio ljuti komunist i krstio me kad sam se rodio, u ono doba kad su mnogi bježali od toga. Ali kakve to veze ima sad s ovim svim? Ja sam odgojen u takvom duhu, kao građanin ove zemlje. Slavili su se Božići, Uskrsi, išlo se drugima na slavlje. Opet, kakve to veze ima s ovim? To su gluposti. To je moja intima i privatnost i zašto bih imao potrebu nekome se pravdati. To što netko prebrojava krvna zrnca, to ima elemenata fašizma. Čak i u nekoj mjeri uživam u tome”, kazao je.

Prvi potezi nakon dolaska u Predsjedništvo BiH?

“Moramo vidjeti, malo to drugačije ide. Morate vidjeti što imate od najavljenih susreta, otići ćemo tamo gdje nas budu zvali. Nemam problema da odem bilo gdje. Moramo raditi s Hrvatskom, premijerom, Vladom, bez obzira št oni mislili o meni. Toliko sam puta imao susrete s ljudima koje ne volim privatno. U ovom poslu morate biti beskrajno pragmatični”.

Komentiraj