Kina pozdravila čvrste mjere kazahstanske vlade, Njemačka poziva na deeskalaciju

Kineski predsjednik Xi Jinping nazvao je u petak “visoko odgovornom” provedbu snažnih mjera kazahstanske vlade protiv prosvjednika, u poruci upućenoj predsjedniku te zemlje, dok je Njemačka pozvala na smirivanje stanja koje je iz prosvjeda preraslo u krvavu pobunu.

“Odlučno ste poduzeli čvrste mjere u kritičnim trenucima i brzo smirili stanje, pokazujući tako vašu odgovornost i vaš smisao za ono što treba učiniti, kao političar”, rekao je kineski predsjednik u poruci Kasimu Džomartu Tokajevu.

Dodao je da se njegov kazahstanski kolega pokazao “visoko odgovornim za svoju zemlju i svoj narod”, prenijela je Xinhua.

Nasilje u Kazahstanu potaknulo je nezadovoljstvo zbog rasta cijena goriva, a ono se ubrzo prometnulo u protuvladine prosvjede, od kojih su neki bili nasilni.

Kazahstanski predsjednik Tokajev dopustio je snagama reda da pucaju “bez upozorenja” na “naoružane bandite” koji su izazvali nerede.

Odbacio je također bilo kakvu mogućnost pregovora s prosvjednicima, ocijenivši takve zahtjeve iz inozemstva “apsurdnim”.

Deseci ljudi su ubijeni ili ozlijeđeni, objavila je kazahstanska vlada.

Njemačka vlada rekla je da je uvjerena  da nasilje kakvo se događa u Kazahstanu “nikada nije primjeren odgovor”, rekla je glasnogovornica Christiane Hoffmann.

“Pozivamo sve uključene strane na deeskalaciju i da pronađu mirno rješenje”, poručila je.

“Jasno je da korištenje smrtonosne sile s pravim mecima protiv civila nije opcija”, dodao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, Christofer Burger.

“Štoviše, kada se koristi vojne snage, to smije biti tek posljednja opcija”, dodao je.

Kazahstan, najveću zemlju središnje Azije, potresaju neredi koji su izbili u nedjelju u provinciji a potom su se proširili na druge gradove i glavni grad Almati.

Kremlj je priopćio u petak da je Putin telefonski nekoliko puta razgovarao s Tokajevim, kao i s drugim čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, vojnog saveza nekoliko bivših sovjetskih republika.

Savez je objavio da je razmjestio oko 250 vojnika na zahtjev Tokajeva.

Komentiraj