Katar pozvao talibane u borbu protiv ‘terorizma’, predlažu formiranje velike, ‘uključive’ koalicije

Katar je u utorak tražio od talibana da se uključe u borbu protiv “terorizma” i da formiraju “uključivu” vladu nakon povlačenja Amerikanaca iz Afganistana koje otvara razdoblje velike nesigurnosti nakon 20 godina rata.

“Naglasili smo važnost suradnje u borbi protiv terorizma. Nema sumnje da Afganistan proživljava kritično razdoblje i naglasili smo važnost suradnje talibana i poštivanje njihovih obveza u tom području”, izjavio je u Dohi katarski ministar vanjskih poslova Mohamed ben Abderahmane Al-Thani na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Katar je bio posrednik u mirovnom procesu između afganistanske vlade i talibana prije nego je islamistički pokret 15. kolovoza preuzeo vlast.

“Oduvijek nam je zadatak traženje da se formira uključiva vlada koja se sastoji od svih stranaka i ne isključuje niti jednu”, rekao je katarski ministar.

“Tijekom razgovora s talibanima, nije bilo ni pozitivnog, ni negativnog odgovora. Katar će nastaviti otvarati kanale komunikacija sa svim strankama u Afganistanu i nadamo se postizanju nacionalnog konsenzusa”, dodao je Al-Thani.

Dvadeset godina nakon što su ih Sjedinjene Države potjerale s vlasti, talibani ponovo kontroliraju većinu afganistanskog teritorija. U utorak su slavili pobjedu nad najvećom svjetskom vojnom silom.

Paljbom vatrenog oružja u Kabulu pozdravljena je objava konačnog povlačenja američke vojske, koje talibani smatraju “povijesnim” uspjehom.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je ocijenio da “apsolutno ne postoji alternativa razgovorima s talibanima. Ne razmatramo pitanja formalnog priznavanja novog afganistanskog režima, već želimo riješiti postojeće probleme”, dodao je Maas i spomenuo afganistanski narod, njemačke državljane koji su još u zemlji i Afganistance koju su radili za njemačke organizacije.

“Ne možemo si dozvoliti nestabilnost u Afganistanu koja bi potaknula terorizam i imala negativan utjecaj na susjedne zemlje”. Mass je dodao da je Njemačka spremna pružiti humanitarnu pomoć Afganistanu kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa tijekom zime.

Komentiraj