Kasne plaće u Uljaniku, sindikati traže hitnu isplatu

Uljanik Grupa priopćila je u četvrtak kako plaća u toj tvrtci kasni jedan dan te da Uprava čini sve kako bi bila što prije isplaćena, dok sindikati traže hitnu isplatu najavljujući u suprotnom industrijske akcije.

“Unatoč neistinama koje u medije plasiraju nelegalni i samoprozvani predstavnici radnika te politički aktivisti, danonoćno se radi na osiguravanju sredstava za plaću i plaćanje dijela potraživanja naših dobavljača. Uprava Uljanika je danas na neposrednom sastanku o svemu i u potpunosti informirala sindikate. Uprava radi sve da se ovaj problem riješi u najkraćem mogućem roku kako bi se promptno isplatile plaće i nastavilo s pripremom za primjenu programa restrukturiranja”, priopćeno je iz Uljanika.

Predstavnici sindikata koji djeluju u Uljaniku – Jadranskog sindikata, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Sindikata metalaca, kažu da su radnici nezadovoljni te da očekuju da im budu isplaćene plaće, jer bi u protivnom mogli pokrenuti sindikalne akcije.

Od sutra teče petodnevni postupak mirenja, a ako plaće ne budu isplaćene moguć je i štrajk.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nakon današnjeg sastanka s Upravom ustvrdio je kako su radnici svoj posao pošteno odradili te da očekuju isplatu plaća. S njim su se složili povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača i Sindikata metalaca Hrvatske Đino Šverko, koji je još u utorak najavio mogućnost pokretanja sindikalnih akcija.

Prema Kolektivnom ugovoru radnicima Uljanika plaća za protekli mjesec mora biti isplaćena do 15. u mjesecu, a je taj dan neradni, onda idućeg dana.

Svakoga mjeseca treba osigurati 51 milijun kuna da bi se mogle isplatiti plaće radnicima Uljanika i 3. maja.

Komentiraj