Jandroković posjetio hrvatske vojnike u Litvi: Naglasio je njihovu važnost u doprinosu sigurnosti NATO-a

Bilateralni odnosi Hrvatske i Litve su odlični i prijateljski, a suradnja je sve intenzivnija, ocijenili su u Vilniusu predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednica litavskog parlamenta Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jandroković boravi u službenom posjetu Litvi u povodu sudjelovanja na konferenciji predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu, priopćio je u četvrtak Hrvatski sabor.

– Suradnja je sve intenzivnija naročito u području obrane. Dvije države izvrsno surađuju i u sklopu Stalne strukturirane suradnje (PESCO) Europske unije, složili su se Jandroković i Čmilytė-Nielsen.

– Unatoč geografskoj udaljenosti, bilateralna gospodarska suradnja je u uzlaznom trendu što potvrđuje porast trgovinske razmjene tijekom prošle godine, stoji u priopćenju.

Predsjednici su ponovili osudu ruske agresije i potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a Jandroković je naglasio značaj nastavka “snažne političke, financijske, humanitarne, tehničke, vojne i ostale pomoći Ukrajini”.

Također, naglasili su važnost jačanja suradnje među partnerima unutar NATO-a, a razgovarali su i o proširenju Europske unije na zemlje zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva.

Predsjednik Jandroković istaknuo je da Hrvatska sudjeluje u NATO-ovoj aktivnosti “Ojačane prednje prisutnosti” od njene uspostave 2017. godine, a u sklopu koje se trenutno u Litvi nalazi hrvatski vojni kontingent (HRVCON) sa 180 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Posjet pripadnicima Oružanih snaga RH

Predsjednik Sabora posjetio je pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske u Litvi i istaknuo važnost kontinuiranog hrvatskog doprinosa kolektivnoj sigurnosti NATO saveza u skladu s njegovim konceptom odvraćanja i obrane.

Jandroković je, uoči konferencije predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu, posjetio vojni poligon Pabradė, gdje se susreo s pripadnicima 3. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji sudjeluju u NATO-ovoj aktivnosti “Ojačane prednje prisutnosti”.

Kazao je kako je njihov doprinos bitan “u aktualnim iznimno složenim geostrateškim okolnostima”, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.

Ukupni sastav 3. HRVCON-a je 180 pripadnika, a radi se o pješačkoj motoriziranoj satniji koja je odlukom Hrvatskog sabora u Litvu otišla u siječnju ove godine pod zapovjedništvom pukovnika Samira Mršića.

Predsjednik Sabora zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske na “predanom angažmanu u Litvi” i naglasio da zajedničkoj sigurnosti unutar NATO-a “daju vrlo konkretnu dodanu vrijednost”.

Naglasio je da, štiteći sustav vrijednosti čijoj je obrani Savez posvećen, kontinuirano štite i interese Hrvatske, stoji u priopćenju.

Jandroković s hrvatskom zajednicom

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je obilježavanju Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske te Dana Hrvatske kopnene vojske, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Litvi.

U prigodnom obraćanju predsjednik Jandroković podsjetio je na hrvatski put od uspostave prvog višestranačkog sabora 30. svibnja 1990. godine do današnjeg međunarodnog položaja Republike Hrvatske, kada je ona dio skupine od svega petnaest država koje su istovremeno članice Europske unije, schengenskog prostora, europodručja i NATO-a. Među njima je i Litva, koja je hrvatski put ka neovisnosti dobro razumjela i među prvima snažno politički podržala, priznavši Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu već u srpnju 1991. godine. Takav zajednički političko-sigurnosni okvir dvjema državama omogućava nove iskorake u suradnji u brojnim aspektima.

Jačanje interakcije građana dviju država posljednjih godina ponajviše proizlazi iz rastućeg broja turističkih posjeta i sve veće umreženosti gospodarskih subjekata.

Posebno pozdravivši predstavnike hrvatske zajednice u Litvi, predsjednik Sabora uputio je okupljenima čestitke u povodu Dan državnosti, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske. Naglasio je kako Hrvatska ostaje predana obrani demokratskih vrijednosti poput mira, slobode, poštivanja ljudskih prava i vladavini prava. Podsjetio je i kako je obveza svih dionika hrvatskog društva zajednički graditi bolju Hrvatsku za buduće generacije.

Obilježavanje praznika i susret predsjednika Sabora Jandrokovića s hrvatskom zajednicom upriličen je u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Vilniusu u Muzeju primijenjenih umjetnosti i dizajna, uz prigodni kulturno-umjetnički program i nastup ženske klape Kurjože iz Podstrane. Među brojnim gostima i predstavnicima diplomatskog zbora, proslavi je nazočio i apostolski nuncij u Litvi, Latviji i Estoniji, monsinjor Petar Rajič.

 

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner