Izliječen prvi zaraženi u Rijeci: Imao je ozbiljnu kliničku sliku, još ih je dvoje u bolnici

Hrvatska je danas proglasila treći stupanj pripravnosti u obrani od koronavirusa., zbog ulaska virusa u zdravstveni susuav.

Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac za HRT je rekao da ih očekuje veća mobilizacija.

“Jedan dio bolnice, odnosno nekoliko odvojenih zgrada pripremamo u tu svrhu. Od danas zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smještati bolesnici koji trebaju ići na respirator, ako to bude potrebno. Još smo izdvojili jedno zgradu Klinke za otorinolaringologiju i zgrada Klinke za infektologiju za bolesnike koji su simptomatski , ali nemaju potrebu za respiratorom”, kazao je.

Štimac je dodao da ovim mjerama žele u potpunosti odvojiti bolesne od zdravih i biti spremni da ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, da budu spremni, da imaju spremne respiratore i da se ne iznenade.

“Svi na neki način moramo biti spremni na mogućnost preraspodjele, uvjeti rada će biti drugačiji nego što su bili do sada i na to moramo biti spremni”, poručio je.

U Rijeci j trenutno osam oboljelih, od toga su tri u bolnici. “Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten. Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen”, otkrio je.

Komentiraj