Istraga Saudijske Arabije o ubojstvu Khashoggija nije otkrila naručitelja ubojstva

Službena istraga smrti novinara Jamala Khashoggija koju su proveli istražitelji Saudijske Arabije nije pokušala otkriti tko je mogao naručiti njegovo ubojstvo, rekla je u srijedu UN-ova posebna izaslanica.

Trebala bi se provesti istraga zbog ubojstva s predumišljajem u konzulatu u Istanbulu protiv saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, glavnog savjetnika i drugih visokih dužnosnika zbog pronađenih dokaza protiv njih, rekla je Agnes Callamard (desno na fotografiji), istražiteljica UN-a za izvansudska pogubljenja.

Saudijska Arabija dugo je negirala sumnje CIA-e i nekih zapadnih zemalja da je princ naredio pogubljenje novinara u listopadu.

“Istraga koja je bila pitanje ljudskih prava, a ne kaznena istraga, otkrila je vjerodostojne dokaze i zbog toga dozvoljava daljnju istragu osobne odgovornosti saudijskih visokih dužnosnika, uključujući princa Saudijske Arabije i njegovog glavnog savjetnika Sauda Qahtanija”, rekla je Callamard UN-ovu Vijeću za ljudska prava.

U izvješću koji je objavila u lipnju, poziva na pokretanje međunarodne kaznene istrage, a države da prošire sankcije na prinčevu imovinu u inozemstvu, osim ako dokaže da nije odgovoran.

Saudijski ministar je prošli tjedan odbacio izvješće rekavši da u njemu nema ništa novo te da sadrži “neutemeljene optužbe”.

Qahtani, koji se smatra desnom rukom princa Mohammeda, nije više dvorski savjetnik. Umiješan je u slučaj kao jedan od najviših dužnosnika Saudijske Arabije, ali nije među 11 osoba kojima se sudi.

Komentiraj