Iran je u četvrtak uzvratio udarac američkoj ponudi za pregovore kazavši kako je Washington prekršio uvjete posljednjeg velikog postignutog sporazuma, dogovora o nuklearnom programu iz 2015.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u svibnju se, tvrdivši kako nije dovoljno dobar, povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iranu ograničavao nuklearne aktivnosti i zauzvrat nudio umanjenje sankcija.

Posebni izaslanik SAD-a za Iran, Brian Hook, izjavio je u srijedu kako Washington želi pregovarati o novom ugovoru koji bi uključio Teheranov program balističkih projektila i njihovo ponašanje u regiji.

Hook tvrdi kako novi dogovor koji SAD želi potpisati s Iranom ne bi bio “osobni dogovor između dvije vlade kao prethodni, već pravi ugovor”.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na svom je Twitter profilu odbacio tvrdnje o tome da je prethodni sporazum bio samo “osobni dogovor”, kazavši kako je riječ o “međunarodnom sporazum sadržanom u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a”.

“SAD je također prekršio obveze sporazuma. Izgleda da SAD pozive na mir samo ismijava”, dodao je u poruci uz videozapis prosvjednika koji je zauzeo pozornicu nakon govora Hooka te uzvikivao kako sankcije štete iranskom narodu.

Ostalih pet svjetskih sila koje su 2015. potpisale dogovor s Iranom – Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kina i Rusija – pokušavaju ga ipak sačuvati, kazavši kako nudi najbolje šanse u sprječavanju Irana u izradi nuklearne bombe. Iz Teherana poručuju kako na nuklearnom programu rade u svrhu stvaranja električne energije i druge miroljubive svrhe.

Komentiraj