INTERLIBER: Predstavljeno hrvatsko izdanje knjige Stephena Farthinga “Umjetnost – vodič kroz povijest i djela”

HINA/ Tomislav Pavlek

Hrvatsko izdanje knjige “Umjetnost – vodič kroz povijest i djela” glavnoga urednika Stephena Farthinga predstavljena je u srijedu na izložbenom prostoru Školske knjige na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu (ZV).

Knjigu su predstavili urednica Emica Calogjera Rogić, televizijska voditeljica Renata Margaretić Urlić, a o umjetnosti je govorio akademski slikar Tomislav Buntak.

Urednica knjige Calogjera Rogić podsjetila je kako je knjigu otkrila na prošlogodišnjem sajmu knjiga u Frankfurtu te je nakon čitanja odmah predložila uredničkom vijeću Školske knjige za objavljivanje na hrvatskom jeziku.

Knjiga, kako je rekla, obuhvaća umjetnost od prapovijesti do danas, a zadnje djelo u njoj obrađeno je iz 2007. godine.

Margaretić Urlić smatra kako je ova knjiga “Janson digitalne generacije” te dodala kako je pisana za učenike i studente kao priručnik, ali i za stručnjake zbog cjelovitoga uvida te konteksta pojedinih djela u razvoju povijesti umjetnosti.

Po Buntakovim riječima iznimna važnost ove knjige je u tome što ona prati i pokazuje trendove u razvoju umjetnosti te pokazuje pojedine promjene i ponavljanja u njezinu razvoju. Ocijenio je kako poznavanje povijesti umjetnosti omogućuje uvid u način kako su ljudi stvarali, a studentima pokazuje kako na temelju tog uvida mogu primijeniti svoju kreativnost.

  • Knjiga “Umjetnost – vodič kroz povijest i djela” (576 str.) podijeljena je na šest poglavlja – od pretpovijesti do 15. stoljeća, 17. i 18. stoljeće, 19. stoljeće, od 1900. do 1945. i od 1946. do danas. Na kraju knjige objavljeni su pojmovnik, suradnici, izvori citata, kazalo, popis nositelja autorskih prava objavljenih slika i zahvale.

Predgovor knjizi napisao je povjesničar umjetnosti, kritičar i urednik, te kustos Richard Cork.

Knjigu su na hrvatski jezik preveli Dunja Kalođera, Petra Kljaić, Vedran Pavlić i Maja Rožman. Engelsko izdanje knjige objavljeno je 2010. pod naslovom This is Art.

Stephen Farthing je slikar i profesor crtanja na Umjetničkom sveučilištu u Londonu. Godine 1990. izabran je za dekana Visoke likovne škole Ruskin Sveučilišta Oxford, a 1998. godine postaje član Kraljevske umjetničke akademije u Londonu. Magistrirao je slikarstvo na Kraljevskom umjetničkom koledžu u Londonu, a likovne umjetnosti predaje od 1977. Glavni je urednik knjige “10001 slika koju morate vidjeti prije smrti”.

Hrvatsko izdanje knjige objavila je Školska knjiga.

Komentiraj