Imunolog Bojan Polić: “Bilo bi loše da se preklope korona i gripa”

Virusni imunolog iz Rijeke Bojan Polić u utorak je komentirao pandemiju koronavirusa, ali i sezonu gripe, koja dolaskom hladnijih dana predstavlja novu opasnost.

“Gripa se donekle sakrila jer smo se pridržavali mjera, a i ona je manje infektivnija u odnosu na koronu. S obzirom da smo relaksirali mjere u većini slučajeva mislim da bi se i gripa mogla pojaviti. Bilo bi loše da se preklope korona i gripa i da imamo obje epidemiju u isto vrijeme”, rekao je Polić dodavši da bi to moglo biti devastirajuće, pogotovo za starije ljude.

Imunolog smatra da se u Hrvatskoj nije cijepio dovoljan broj ljudi. “Cjepiva su najbolji doseg medicine u zadnjih stotinjak godina. Pokazala su se efikasnim kontra raznih bolesti, neke su iskorijenjene, neke se drže pod kontrolom, a vidimo i da djeluju na primjeru Covida jer preveniraju teže oblike bolesti i smrti”, istaknuo je u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ HTV-a.

Gledajući od zapada Europe do istoka, postotak cijepljenih ljudi drastično opada. Polić kaže da ne zna radi li se o nepovjerenju u sustav, znanost ili je kriva informiranost. “U zapadnim europskim zemljama procijepljenost je iznad 70, čak i 80 posto, kod nas je 50 posto, a u Bugarskoj i manje”, rekao je.

Polić je, inače, izabran za predsjednika Europske federacije imunoloških društava (EFIS), krovne organizacije imunologa u Europi, koja broji 14 tisuća znanstvenika. Predsjednik EFIS-a postat će 2024. godine i ističe da je to veliko priznanje i za Hrvatsku.

“Hrvatsko imunološko društvo je vrlo aktivno. Imamo dva velika centra u Zagrebu i Rijeci. Sjedište hrvatskog imunološkog društva je u Rijeci koja ima dugu tradiciju imunologije još od 1971. kada je bila prva trasplantacija bubrega”, rekao je Polić i zaključio da se imunologija proteklih desetljeća dosta razvijala i postigla međunarodnu prepoznatljivost, što je, ističe, i rezultiralo ovim izborom.

Komentiraj