Igrač Lutona na putu je da postane prvi koji je s istim klubom prošao put od pete do Premier lige

U povijesti nogometa više je igrača poznato kao oličenje odanosti svom klubu, Francesco Totti je naravno primjer broj 1, John Terry i Gigi Buffon su odmah blizu njega a bolji poznavatelji nogometa sjetit će se i Francuza Nicolasa Seubea koji je igrao za Caen u kontinuitetu od 2001. do 2017.

Veznjak engleskog drugoligaša Lutona Pelly Ruddock Mpanzu nije u toj kategoriji u smislu godina provedenih u istom klubu, međutim na pragu je rekorda koji je zaista raritetan u svijetu nogometa. Naime, Luton je trećeplasirana momčad Championshipa a dva kola prije kraja imaju osigurano najmanje četvrto mjesto i doigravanju za ulazak u Premier ligu. Ukoliko bi Luton ušao u najviši rang engleskog nogometa Ruddock Mpanzu bi postao prvi nogometaš koji je s istim klubom prošao put od non-league razine, dakle ispod četvrte, do prve.lige. Ruddock Mpanzu je član Lutona od studenog 2013. kada je klub bio član Conference Premier odnosno pete lige.

Ono što je kod ovog 29-godišnjaka iz sjevernog Londona posebno fascinantno je činjenica da je na svim razinama igrao jednako dobro, ili čak – sve bolje iz godine u godinu, kako se klub uspinjao prema Championshipu. U drugom dijelu sezone 13/14 u Conference ligi u 21 utakmici imao je dva gola i jednu asistenciju, sljedeće sezone u League Two jedan gol i tri asistencije, u sezoni 18/19 po ulasku u League One imao je po pet golova i asistencija a ove je sezone zasad u 29 utakmica na tri gola i jednoj asistenciji. Konzistentnost? Svakako.

Pelly Ruddock Mpanzu je nogomet počeo igrati u Boreham Woodu a kao 17-godišnjak 2011. je potpisao za West Ham iz kojega je došao u Luton, prvo na posudbu a zatim na trajni ugovor. Porijeklom je iz DR Konga pa je uzeo tamošnje državljanstvo i za reprezentaciju upisao dva nastupa, 2021. je odigrao dvije prijateljske utakmice. Igra na poziciji zadnjeg ili centralnog veznog, kao pravi box-to-box veznjak radi velik posao na sredini i, kao što mu statistika govori, često se ubacuje u završnice napada.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner