IGNORANCIJA Walesa proslavio 75. rođendan

epa

Poljski borac za slobodu Lech Walesa, ignoriran od trenutne desne poljske vlade, u subotu je proslavio svoj 75. rođendan i 35. godišnjicu Nobelove nagrade za mir u društvu 500 gostiju koji su uključivali predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

“Mislim da nisam nikad imao toliko ljudi oko sebe, toliko slavnih, toliko veleposlanika”, rekao je vidljivo emocionalan bivši poljski predsjednik na ceremoniji u opernom kazalištu u sjevernom gradu Gdanjsku.

Walesa je 1980. u tom gradu iznenadio svijet kad je kao električar iz brodogradilišta poveo štrajk 17 tisuća radnika.

Štrajk je primorao vlasti da nevoljko prizna prvi i jedini neovisni sindikat u komunističkom bloku – Solidarnost.

Tusk, koji je rođen u Gdanjsku i 1980. je osnovao Udruženje neovisnih studenata (NZS), dio Solidarnosti, odao je počet dobitniku Nobela za 1983. godinu.

“Ono što ste učinili bila je najljepša stvar za sve Poljake”, istaknuo je poljski političar.

“Bez krvoprolića, Solidarnost i sloboda su pobijedili”, dodao je, predajući Walesi pismo koje su potpisali svi čelnici članica EU-a osim poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

Walesa je za poklon dobio Fiat 126p, maleni automobil koji je bio iznimno popularan sedamdesetih godina u Poljskoj.

Ispred kazališta je na trgu postavljena instalacija od tisuće vrpci u bojama poljske zastave koje čine Walesin portret.

Vladajuća konzervativna stranka koju vodi Jaroslaw Kacynski od 2015. pokušava umanjiti Walesinu ulogu u borbi za izlazak Poljske iz sjene Sovjetskog Saveza.

Iako su se obojica borila protiv poljskog komunističkog režima, kasnije su u borbi za vlast u ranim danima poljske demokracije postali neprijatelji.

Walesa se nosio s optužbama da je početkom sedamdesetih surađivao s komunističkom tajnom policijom, što je on odbacio.

Poljska konzervativna vlada stranke Pravo i pravda (PiS) izmijenila je školske udžbenike kako bi minimalizirala povijesnu važnost Walese i osnažila onu Lecha Kaczynskog, Jaroslawovog brata blizanca koji je poginuo 2010. u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji.

Komentiraj