IAKO SLABI Florence i dalje uzrokuje poplave

epa

Tropska oluja Florence postupno slabi nad istočnim dijelom Južne Karoline, no još uvijek uzrokuje velike poplave u Sjevernoj i u Južnoj Karolini, izvijestio je u subotu Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oluja je, po podacima NHC-a objavljenima oko 5 sati po mjesnom vremenu stigla na područje 70 km južno i jugoistočno od grada Florencea u Južnoj Karolini, uz vjetar koji je puhao brzinom od 80 km na sat.

Kreće prema zapadu i jugozapadu, a tijekom vikenda se očekuje nastavak njezina kretanja prema zapadu i sjeverozapadu prije nego što u ponedjeljak dolinom rijeke Ohio krene prema sjeveru, stoji u priopćenju NHC-a.

S premještanjem oluje prema unutrašnjosti zemlje predviđa se njezino postupno slabljenje.

Florence je pustošenje započeo kao uragan koji je u petak odnio prve žrtve u Sjedinjenim Državama. Među njima su žena i dijete na čiju kuću se srušilo stablo.

Druga žena umrla je jer hitna pomoć nije mogla do nje zbog stabala koja su pala preko ceste. Po pisanju mjesnih glasila umrla je od srčanog udara.

Neki mediji su objavili da je četvrta žrtva poginula dok je uključivala agregat.

Po podacima NHC-a uragan Florence pratili su jaki pljuskovi i silovit vjetar, a do kopna blizu Wrightsville Beacha u Sjevernoj Karolini stigao je u petak u 7,15 sati (13.15 sati po srednjoeuropskom vremenu), s vjetrom koji je puhao 150 km/h.

Stanje je otežavala činjenica da Florence napreduje sporo, brzinom od 7 km/h, pa je kiša koju je uragan donio sa sobom dugo padala na istom području, što je prouzročilo obilne poplave.

Komentiraj