Hrvatska na listi zemalja koje pomorce prepoznaju kao ključne radnike

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krajem siječnja uputilo je Međunarodnoj pomorskoj organizaciji zahtjev za uvrštavanje pomoraca na listu ključnih radnika među zemljama članicama. Ministarstvo je dobilo odgovor da je Republika Hrvatska uvrštena na listu zemalja koje su prepoznale pomorce kao ključne radnike.

“Uzimajući u obzir respektabilan broj hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi, uvrštavanjem Republike Hrvatske na listu država koje prepoznaju pomorce kao ključne radnike daje se doprinos u olakšavanju akutnih i trenutnih poteškoća s kojima se pomorci diljem svijeta trenutno suočavaju, prvenstveno u odnosu na nemogućnost organizacije smjena posade i repatrijacije pomoraca”, ističu iz Ministarstva.

Mnoge su države odgovorile na globalnu krizu uzrokovanu COVID-19 pandemijom nametanjem mjera koje ograničavaju putovanja i time stvaraju značajne poteškoće u redovnom poslovanju čitave svjetske brodarske industrije.

Prepoznavanjem pomoraca kao ključnih radnika, navode iz Ministarstva, daje se izravna podrška pomorcima u ova teška vremena kada se cijela brodarska industrija bori sa izazovima koje je nametnula kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom ovoj gospodarskoj grani. “Od početka krize Republika Hrvatska je posebnu pažnju posvetila zaštiti hrvatskih pomoraca u svijetu, usvojivši niz izvanrednih mjera za pomorce, a uzimajući u obzir sve preporuke krovne Međunarodne pomorske organizacije”, ističu iz Ministarstva Olega Butkovića.

Podsjećaju da je ozbiljan iskorak u ovim nastojanima na međunarodnoj razini ostvaren usvajanjem UN rezolucije u prosincu 2020. godine koja poziva države da pomorce prepoznaju kao ključne radnike, koju je Republika Hrvatska pozdravila i u potpunosti podržala. “Stoga, usvojenom UN Rezolucijom i provedbom iste od strane ovog Ministarstva vjerujemo da je stvoren snažan alat u osiguravanju sigurne budućnosti pomorske industrije i nastavku globalnog opskrbnog lanca, a poglavito u odnosu na pomorce i njihove životne i radne uvjete na brod”, zaključuje se u priopćenju.

Neven Melvan: “Hrvatskim pomorcima što prije omogućiti cijepljenje, mnogi bi mogli ostati bez posla”

Komentiraj