Patrik Macek/PIXSELL

HORVAT “Uprava Uljanika nema novac za plaće”

Radnici pulskog Uljanika i riječkog 3. maja danas bi trebali dobiti plaću za rujan. Ako je ne dobiju, slijede nove pripreme za štrajk, piše HRT. Nakon zakonom propisanih pet dana mirenja s Upravom, ponovno će izaći na ulice.

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je gostovao u emisiji Hrvatskog radija ‘Poslovni tjedan’, gdje je rekao kako, prema njegovim informacijama, Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva da bi se plaća radnicima isplatila.

“Polako bi trebalo prestati s praksom da država intervenira kad privatnim poduzećima ‘voda dođe do grla'”, rekao je Horvat i dodao da priča o državnim intervencijama ‘minira’ komunikaciju s Bruxellesom, a samim tim i početak restrukturiranja. “U onakvom obliku kako je država intervenirala do sad – država više ne smije”, dodao je Horvat. Državna jamstva, prema procjenama ministra financija Zdravka Marića u ovom slučaju ‘teška’ su preko 300 milijuna eura.

Ministar gospodarstva rekao je kako razgovara s akterima vezanima uz ovaj problem i traži partnere koji bi mogli preuzeti ove obveze. “Neki koji su povjerenje imali – gube ga. Ugovori u brodogradnji se ne realiziraju, brodovi se otkazuju, avansi se povlače i tu je problem”, kazao je.

Danko Končar, dodao je Horvat, ima svoj koncept, ali svoj koncept imaju i Uprava, sindikati i lokalna zajednica. “Država je rekla ‘da’, ali ne našim novcem. Na meni je sad da što brže usuglasim sve strane kako bismo dobili jedan koncept da krenemo dalje. Nisam protiv nekretninskih biznisa, ali ne državnim novcem. Isto tako, kako netko u planu restrukturiranja navodi da će godišnje isporučiti tri broda, a predviđa samo dva navoza?”, pita Horvat. Smatra da je previše kontradiktornih informacija.

Naveo je i kako su za Uljanik zainteresirani ukraljinski ‘Smart Holding’, talijanski Fincantieri, nizozemski Damen, a očekuju i dolazak zainteresiranih partnera iz Kine. “Ako se program restrukturiranja bazira na oko 600 milijuna eura, strateški partner to mora financijski pratiti s najmanje 200 milijuna eura – i to mora dokazati”, zaključio je Horvat.

Komentiraj