Igor Soban/PIXSELL

HORVAT “Još nije stigao izmijenjeni plan restrukturiranja Uljanika”

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak u Šibeniku kako izmijenjeni i dopunjeni plan restrukturiranja Uljanika još nije došao u Ministarstvo pa je teško govoriti koji će sve modeli biti u njemu predstavljeni kao novitet u pogledu restrukturiranja.

“U ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva je u očekivanju izmjenjenog i dopunjenog programa restrukturiranja Uljanika. Obzirom na najavu da će on biti gotov tijekom jučerašnjeg dana, a svjesni činjenice da ga evo ni do ovog trenutka nismo primili, teško je govoriti koji će sve unutra modeli kao novitet biti predstavljeni glede restrukturiranja brodogradilišta Uljanik”, kazao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije “Dani regionalnog razvoja i EU fondova” u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Nacrt programa restrukturiranja još je u srpnju poslan na odobrenje u Europsku komisiju, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije. Ovih je dana ministar Horvat izjavio da bi izmijenjeni plan restrukturiranja trebao biti poslan u Bruxelles krajem ovog ili početkom idućeg tjedna. Za sljedeći tjedan, pak, najavio je sastanak s predstavnicima lokalne zajednice kako bi se utvrdilo je li moguća prenamjena dijela zemljišta unutar brodogradilišta.

Horvat je u petak u Šibeniku ponovio kako u ovom trenutku program restrukturiranja ne obuhvaća problematiku 3. maja.

“Po meni, najbrže bi se problem mogao riješiti na način da u ovom trenutku krenemo razmišljati o dva gospodarska subjekta za koje tražimo strateške partnere – jednog već poznatog i od Uprave odabranog Danka Končara (za brodogradilište Uljanik), a u ovom trenutku smo u intenzivnim razgovorima i oko strateškog partnera za 3. maj”, rekao je Horvat.

Podsjetio je i kako je imao priliku organizirati tehnički sastanak na kojem je napravljena prezentacija unutar koje su predstavljeni odgovori na pitanja koja je tražila Europska komisija (EK). Kazao je da ono što izrađivač programa restrukturiranja mora napraviti je da mora smanjiti utjecaj države i financijski pritisak na državu. Samim time, kako je istaknuo, jasno je da se povećava financijski pritisak na strateškog partnera i sam Uljanik.

“Da li će se tim tempom i tom dinamikom uopće moći financijski pratiti takvo restrukturiranje od strane strateškog partnera, ta odluka leži na Upravi i strateškom partneru”, rekao je Horvat, ustvrdivši da jedino što je u ovom trenutku sigurno i u što vjeruje EK je da jedino Vlada ima financijsku sposobnost nešto takvo i napraviti.

Komentiraj