HDZ jednoglasan – ne podrži li HNS proračun, letjet će iz koalicije

‘Solidariziraju li se s HNS-om i neki manjinski zastupnici, prijevremeni parlamentarni izbori su neminovni’

Dodatno se kompliciraju odnosi unutar vladajuće koalicije zbog štrajka prosvjetnih sindikata, a sve je veći broj istaknutih članova HDZ-a koji od premijera Andreja Plenkovića očekuju da promptno izbaci HNS-ove ministre iz Vlade, ne podrže li državni proračun. Izvor blizak vrhu HDZ-a izjavio je za Nacional da nisu u najsretnijem tonu završili zadnji prošlotjedni sastanci koalicijskih partnera kada su u pitanju pregovori oko povećanja plaća u prosvjetnom sektoru. Isti izvor navodi kako je ministrica Blaženka Divjak u ime HNS-a tražila da se prvo prihvate sindikalni zahtjevi povezani s usklađivanjem koeficijenata, a potom i da se pronađe novi kompenzacijski mehanizam kojim bi se moglo nagrađivati naročito uspješne učitelje. Zasad se čini da HDZ nije spreman prihvatiti taj zahtjev, što bi prema najavama iz HNS-a moglo dovesti do toga da oni neće podržati državni proračun. U tom slučaju, kako tvrdi izvor blizak vrhu HDZ-a, u stranci su jedinstveni u stavu da HNS po modelu Mosta, Plenković treba hitno izbaciti iz Vlade i koalicije. Isti izvor dodatno za Nacional kaže:

‘’Svi sugovornici oko ove teme unutar vladajuće koalicije slažu se s time da nije nimalo jednostavno ponovo evaluirati koeficijente u prosvjetnom sektoru. Suglasni su i s time da za to treba angažirati vanjske konzultante, kako bi informirali Vladu kako je to posloženo unutar zemalja u EU-u te da informiraju Vladu o tomu kako bi se mogao nagraditi kvalitetan rad učitelja i nastavnika. U tom kontekstu moguće su male korekcije, naročito ako se pronađe mehanizam adekvatnog nagrađivanja. Ali do toga je, kako se sad čini, dug put.’’

Naročito uzmu li se u obzir tvrdnje da Plenković zasad i ne razmišlja da će prihvatiti mogućnost uvođenja mehanizma dodatnog nagrađivanja, jer strahuje da bi se odmah potom mogao suočiti s dodatnim zahtjevima sindikata policije i pravosuđa.

U vrhu HDZ-a procjenjuju i koji su mogući scenariji u slučaju izbacivanja HNS-a iz Vlade i vladajuće koalicije. Izvor blizak vrhu stranke o tomu kaže:

‘’I tu su mogući razni scenariji. Dogodi li se da Vladu i koaliciju napusti samo HNS, moguće je da će se moći izbjeći raspisivanje izvanrednih izbora. Ali budu li se s njima solidarizirali neki manjinski zastupnici, onda su prijevremeni izbori neminovni’’.

Komentiraj