FaH

GRABAR-KITAROVIĆ: ‘Orešković se trebao konzultirati s političkim čimbenicima u zemlji prije odlaska u Njemačku’

Tehnički premijer Tihomir Orešković trebao se prije subotnjeg odlaska u Njemačku na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel konzultirati s političkim čimbenicima u zemlji jer je pitanje migracija o kojem će se razgovarati preozbiljno “da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika”, rekla je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“To je pitanje oko kojeg je potrebno postići nacionalni konsenzus. Ja bih na mjestu gospodina Oreškovića doista bila sazvala sve, i Vijeće za nacionalnu sigurnost ali i predstavnike oporbenih stranaka, posebno zato jer smo u kampanji i ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Dakle, treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s Merkel tako i u Slovačkoj” gdje se 16. rujna održava summit EU-a, rekla je predsjednica u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

“To je preozbiljna situacija da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika”, naglasila je, jer se nikad ne može, kako je rekla, predvidjeti što će se dogoditi u raspravi.

Grabar-Kitarović naglasila je kako je summit u Bratislavi ključan u smislu migracija, kao što je ključno i vrijeme koje dolazi jer se može očekivati pogoršavanje stanja, dodajući da ni Brexita ne bi bilo da nije bilo izbjegličke krize.

Merkel se u sklopu konzultacija s europskim čelnicima uoči summita EU-a u Bratislavi sastaje se s Oreškovićem, slovenskim premijerom Mirom Cerarom, austrijskim Christianom Kernom i bugarskim Bojkom Borisovim u dvorcu Mesebergu izvan Berlina.

Orešković je ovaj tjedan, na pitanje o putovanju u Berlin na susret s Merkel odgovorio da je tu sve jasno, da nema ništa novo nego je to neformalni sastanak s njom i drugim premijerima o temama o kojima se razgovaralo i prije.

Time je reagirao na članak u Jutarnjem listu u kojem je stajalo da se on nije oko toga sastanka, koji se smatra izuzetno važnim, konzultirao ni s predsjednicom države niti sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

“Tu nema nikakvih novosti, sve je jasno i transparentno i ne vidim gdje je problem. Stoga me malo čude medijske objave oko tog sastanka jer to je više kao neformalni razgovor”, istaknuo je Orešković. Najavio je i da će javnost čuti sve o čemu će se tamo govoriti.

U razgovoru za HTV Grabar-Kitarović govorila je i o odnosima sa Srbijom, naglasivši da podržava stav branitelja da treba “deeskalirati retoriku i s jedne i s druge strane”.

Nakon što u Hrvatskoj prođu izbori “sigurno ću razgovarati sa (srbijanskim premijerom Aleksandrom) Vučićem i vjerujem da ćemo nakon izbora s novom hrvatskom vladom – koja god to bila – naći načina sjesti, ne samo s Vučićem nego i sa srbijanskom vladom, da pritom sudjeluju i branitelji i udruge civilnih žrtava, svi oni koji još traže svoje nestale i da doista nađemo načine za rješavanje bolnih pitanja koja su prije svega humanitarne prirode ali i pitanja potencijalnih mogućih optužnica”, rekla je hrvatska predsjednica.

Komentiraj