EPA/STRINGER

Glavni tajnik UN-a izvijestit će Vijeće sigurnosti o nasilju u Mjanmaru

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u četvrtak će javno izvijestiti Vijeće sigurnosti o nasilju u Mjanmaru, koje je opisao kao etničko čišćenje, nakon što je sedam od 15 članica Vijeća zatražilo sastanak o toj temi.

Sastanak su zatražili Švedska, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Egipat, Senegal i Kazahstan, a o pripremama za njega Vijeće će u utorak iza zatvorenih vrata brifirati UN-ov tajnik za politička pitanja Jeffrey Feltman.

Oko 436.000 Rohindža muslimana pobjeglo je od 25. kolovoza iz Mjanmara u Bangladeš, nakon što su napadi pobunjenih Rohindža izazvali vojnu ofenzivu. Istražitelji UN-a prikupili su svjedočenja izbjeglih Rohindža o kršenju ljudskih prava za koje su odgovorne mjanmarska vojska i sigurnosne snage.

Vijeće se od izbijanja krize već dvaput sastalo iza zatvorenih vrata, a ranije ovog mjeseca objavilo je neformalnu izjavu osuđujući sadašnje stanje i pozivajući vlasti u Mjanmaru na okončanje nasilja.

Diplomati kažu kako bi Vijeće sigurnosti moglo razmotriti usvajanje službene izjave ako se situacija ne poboljšava, ali Kina i Rusija vjerojatno neće pristati na snažnije akcije koje bi zahtijevale donošenje rezolucije, na koju bi one mogle staviti veto.

Mjanmarske vlasti nedavno su priopćile da pregovaraju s Kinom i Rusijom, kako bi osigurale da one svojim vetom zaštite Mjanmar od bilo kakve akcije Vijeća sigurnosti.

Komentiraj