Ivan Idžojtić

FESTIVAL SV. MARKA Brojni posjetitelji uživali u muziciranju renomiranih glazbenika

Posjetitelji su imali priliku uživati u izvedbama vrhunskih glazbenika na Festivalu sv. Marka koji je službeno završio.

Poznato je da ova svečana manifestacija njeguje međunarodne odnose i stvara prekrasnu tradiciju vrijednu ponosa. Već dugi niz godina, Festival sv. Marka nudi raznovrstan i bogat program u čijem stvaranju iz godine u godinu sudjeluju domaći i inozemni umjetnici i ansambli koji sa svojim izvedbama uvijek daju novu dimenziju i veličinu samom događaju.

Hrvatske glazbene obitelji poput obitelji Dešpalj-Draušnik-Begović i obitelj Anđelka Krpana, točnije njegovi sinovi Antun i Ivan, nastavili su tradiciju i ove godine svojim izvrsnim muziciranjem, uvijek vrijednim hvale. Svi izvođači pokazali su predanost i ljubav svojim izvedbama u kojima su uživali mnogobrojni posjetitelji.

Posebno treba istaknuti integralnu izvedbu partita i sonata J. S. Bacha u magistralnoj interpretaciji Oresta Shourgota, koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije koji je zbog iznimne interpretacije ovogodišnji dobitnik nagrade Neven.

Jedan od koncerata bio je tradicionalno posvećen osnivaču i prvom umjetničkom ravnatelju Festivala, Nevenu Valentu, a tim je koncertom obilježena i 30. obljetnica rada obnovljenog zbora Cantores Sancti Marci.

Uz iznimno veliki posjet svim koncertima posebno treba istaknuti posljednji koncert zbog izvedbi koncerata J. S. Bacha za 1, 2, 3 i 4 klavira u izvedbi renomiranih pijanista, a to su: Đorđe Stanetti, Vlasta Gjura, Katarina Krpan, Filip Fak, Marijan Đuzel, Krešimir Starčević uz pratnju Zagrebačkih solista, a sve pod dirigentskim vodstvom maestra Tončija Bilića.

Koncertni i crkveni prostori zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada nedvojbeno su bili mjesta gdje su se ispreplitale najuzvišenije melodije.

Dvadeset godina čarolije muziciranja proslavljeno je na najljepši mogući način, kao slavlje klasične glazbe koja i danas dokazano, krijepi dušu i spaja ljude.

Komentiraj