Europska unija ne želi nikakvo vanjsko uplitanje u Libanonu, rekla je u ponedjeljak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini, ne spomenuvši Iran ni Saudijsku Arabiju od kuda je libanonski premijer Saad Hariri objavio svoju ostavku čime je izazvao veliku političku krizu.

“Ne želimo nikakvo vanjsko uplitanje u Libanonu i ocjenjujemo da je bitno izbjeći unošenje u Libanon regionalnih sukoba, regionalnih dinamika, regionalnih napetosti koje moraju ostati izvan zemlje”, rekla je Mogherini nakon sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja EU u Bruxellesu.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove je precizirala da će u utorak ujutro u Bruxellesu primiti libanonskog ministra vanjskih poslova Gerana Bassila.

“U Libanonu bi se mogli obnoviti politički i možda vojni sukobi. Da to spriječimo posebice je potrebno da se u Libanon vrati premijer, pomirenje u zemlji i sprječavanje vanjskih utjecaja”, rekao je u ponedjeljak ujutro njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

“Libanon ne smije postati igračka Sirije, Saudijske Arabije ili drugih”, ocijenio je.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je pozvao na neuplitanje u Libanon, ali nije imenovao Iran i Saudijsku Arabiju.

“Kako bi se ostvarilo političko rješenje u Libanonu, svi politički dužnosnici se moraju potpuno slobodno kretati, a nemiješanje mora biti temeljno načelo”, rekao je Le Drian po dolasku na sastanak šefova diplomacija 28 članova EU.

Komentiraj