Epidemiolozi novinaru u samoizolaciji zabranili da glasa na izborima

“Vi ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a mi moramo puhati i na hladno te vas moramo poslati u samoizolaciju. Nemamo izbora. Sve šaljemo u samoizolaciju” – to su iz Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” u četvrtak kazali novinaru portala dnevnik.hr, nakon što je u nedjelju nakratko sreo poznanika koji je kasnije obolio od Covida 19.

“Službeni razlog je bio taj što sam sa svojim poznanikom pričao, kako je on naveo, a oni to ponovili, ’10-ak minuta’. Odgovorio sam kako to nije istina, kako sam poštovao sve epidemiološke propise te sam razgovarao manje od pet minuta, ali sam s druge strane dobio odgovor: ‘Sve šaljemo u samoizolaciju'”, opisao je novinar što mu se dogodilo u tekstu za dnevnik.hr.

Portal je tu priču objavio podsjećajući kako su “oporba i vladajući zaratili oko toga treba li premijer u samoizolaciju nakon susreta sa zaraženim Novakom Đokovićem”. U tom je kontekstu samoizolacija za novinara dnevnik.hr itekako znakovita, jer tvrdi da razloga nije bilo, a povrg toga, “dijete mu ima od ranije zakazanu operaciju za idući tjedan, a supruga radi i jutarnje i popodnevne smjene”. To mu nije pomoglo: “Izrekli su mi upute ponašanja u samoizolaciji i naglasili kako i supruga i sin mogu biti mirni sve dok ja nemam nikakve simptome”.

Novinar je zaraženog poznanika sreo u nedjelju, 21. lipnja na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu gdje su igrali Lokomotiva – Hajduk. “Nakon ulaska na tribinu, prilikom traženja mjesta gdje ću sjesti, susreo sam jednog poznanika i njegovu djevojku. Izmijenili smo nekoliko kurtoaznih rečenica (“bok, bok, kako ste, kako si ti i tvoji” i sl.). Hvala na pitanju, nije bilo nikakvih tapšanja po ramenu, a nismo se poželjeli ni zajedno fotografirati”. I to je sve.

U četvrtak navečer, zvali su ga iz Nastavnog zavoda, i propisali mu izolaciju, koja mu završava 5. srpnja, pa je pitao što s glasanjem. “Ne, nećete moći ići na izbore. Ukoliko ne budete imali nikakvih simptoma, od ponedjeljka 6. srpnja ste slobodan čovjek i možete se kretati gdje god želite.”

“Gorčina je najblaža riječ kojom sve ovo mogu opisati”, napisao je novinar, kojega će kontrolirati policija. “Ukoliko me ne zateknu doma, dobit ću ogromnu novčanu kaznu, u tisućama kuna.”

Komentiraj