EKSKLUZIVNO ZA 150 DIZAJNERSKIH HALJINA I KOSTIMA POTROŠILA BAREM JEDNU GODIŠNJU PLAĆU

EKSKLUZIVNO Tisuću odjevnih kombinacija koje njeni kritičari ocjenjuju kao jedino dojmljivo obilježje prvog mandata Kolinde Grabar-Kitarović

Iz Ureda predsjednice navode da ne znaju koliko je haljina, cipela i kostima tijekom pet godina ona kupila jer sve sama odabire i plaća. Da je na to potrošila pravo malo bogatstvo, Nacional je otkrio pregledom 20 tisuća fotografija

Pravo malo bogatstvo, najmanje jednu svoju godišnju plaću, potrošila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom pet godina svog predsjedničkog mandata na, konzervativno procjenjujući, minimalno stotinu i pedeset atraktivnih dizajnerskih haljina, kostima, odijela, sakoa, bluza, šoseva, hlača, mantila, kaputa i cipela, to jest na odjeću i obuću u kojoj se pojavljuje na javnim mjestima.

Nacional je tijekom protekla dva tjedna pretražio i pregledao više od dvadeset tisuća javno dostupnih fotografija od početaka prošle predizborne predsjedničke 2014. do današnjih dana kako bi procijenio jesu li utemeljeni pitanja i teze koje pokušavaju nametnuti iz pojedinih stožera njenih rivala na nadolazećim predsjedničkim izborima.

Oni iz svog kritičkog rakursa tvrde kako su haljine u kojima se Kolinda Grabar-Kitarović pojavljuje najupečatljivije i najdojmljivije obilježje njenog mandata – i to jer druga obilježja njenog petogodišnjeg predsjedanja Hrvatskom nisu vrijedna spomena. Ali odlaze i korak dalje, tvrdeći da su i te upečatljive i atraktivne dizajnerske haljine koja predsjednica nosi iznimno skupe i pitanje je plaća li ih ona sama.

Nacional je na temelju opsežnog istraživanJA došao do precizne procjene da se hrvatska predsjednica od preuzimanja svoje aktualne dužnosti do današnjih dana pojavila u javnosti u barem 1000 različitih odjevnih kombinacija, čija se vrijednost ne može jednako precizno utvrditi. Dijelom i zato što su iz Ureda predsjednice s Nacionalom oko ove teme pristali surađivati isprva otežući, a potom suzdržano, načelno i s priličnim ogradama.

Prosječna cijena haljina koje predsjednica nosi je oko 2000 kuna, ali, primjerice, haljina Dutchess kojom je gotovo zasjenila Melaniju Trump stajala je 1374,99 kuna, a komadi Etno butika Mara isto su ispod 2000 kuna

Taj iznos može se samo grubo procjenjivati jer predsjednica sama o tome ne želi javno govoriti pa se cijene njezinih haljina i kostima mogu računati samo na temelju javno dostupnih cijena ili okvirnih cijena pojedinih dizajnera. Tako se vrlo grubom procjenom može doći do podatka da je predsjednica u pet godina mandata potrošila između 200 i 300 tisuća kuna na garderobu, odnosno da je najmanje tolika vrijednost odjeće koju je nosila. Koliko je ona tu odjeću stvarno platila, je li negdje dobila neke popuste o tome službeno nitko ne želi govoriti jer predsjednica po zakonu smije dobiti poklone u maksimalnom iznosu od 500 kuna, a haljine koje ona nosi u pravilu prosječno stoje od tisuću do 2500 kuna. Iz Ureda predsjednice tvrde da ona sve svoje haljine i drugu odjeću kupuje sama od svoje plaće jer Ured predsjednice nema predviđen budžet za takve stvari. No, neslužbeno kažu da predsjednica itekako vodi računa o takvim stvarima te da čak čuva i račune jer je svjesna da ju uvijek netko može prozvati. No ona nije odgovorila na pitanje koliko je otprilike kupila haljina i ostale odjeće tijekom svog mandata i koliko je za to okvirno potrošila novca. Umjesto toga, iz njezina su Ureda odgovorili:

“Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sama odabire i plaća odjeću koju nosi pa Ured predsjednice Republike nema saznanja o broju haljina, kostima i cipela koje je Predsjednica kupila.

U proračunu Ureda predsjednice Republike nisu predviđena sredstva za nabavu odjeće Predsjednice Republike, a kako Predsjednica sama snosi troškove svoje odjeće ne posjedujemo informacije o cijenama pojedinih odjevnih predmeta te račune za njih. Kao što je i u javnosti poznato Predsjednica u mnogim prilikama odabire odjeću hrvatskih dizajnera te tako promovira hrvatske proizvode odnosno dizajn. Nadalje, Predsjednica istu odjeću nosi i nekoliko puta, a onu koju više ne koristi često daje u humanitarne svrhe.”

Nacional je postavio i pitanje dobiva li predsjednica neke od tih haljina na poklon ili eventualno za jednokratno nošenje te na koji je to način regulirano.

“Sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa Predsjednica Republike smije zadržati dar samo simbolične vrijednosti i to najviše u vrijednosti do 500 kuna, a svi pokloni koje je predsjednica Grabar-Kitarović primila u svojem mandatu čuvaju se u Uredu predsjednice Republike”, odgovorili su iz Ureda i dopustili Nacionalu uvid u spremište s tisućama poklona koje je predsjednica primila u proteklih pet godina. Među tim poklonima nema haljina, osim jedne koja izgleda kao da je narodna nošnja te ponešto nakita, od bisernog i zlatnog do ručno izrađenog tradicionalnog. Sve ostalo su slike, plakete, ukrasni tanjuri, čaše, vrijedni suveniri i razni simbolični pokloni.

Kad se uzme u obzir visina predsjedničine plaće kao i broj haljina i kostima koje je tijekom pet godina kupila, moglo bi se zaključiti da se ti troškovi mogu pokriti unutar njenog osobnog budžeta. Naime, predsjednica ima plaću veću i od premijera i od predsjednika Sabora i ona iznosi 24.376 kuna. U dosadašnjih četiri godine i deset mjeseci mandata predsjednica je dobila plaće u visini gotovo 1,5 milijuna kuna, odnosno godišnje oko 292 tisuće kuna. A to znači da je, ugrubo, jednu godinu mandata radila samo za garderobu, ali joj je još uvijek ostao dovoljno visok iznos za sve ostale životne troškove.

Pitanje predsjedničinih troškova, posebno troškova garderobe i broja njezinih haljina, jedno je od pitanja koje bi vrlo rado željeli nametnuti iz pojedinih stožera njenih rivala na skorašnjim predsjedničkim izborima. Oni pokušavaju plasirati tezu kako su dizajnerske haljine koja predsjednica nosi iznimno skupe i kako je pitanje plaća li ih ona sama. Gotovi svi dizajneri u doba interneta imaju svoje web stranice s fotografijama i cijenama modela svojih haljina i ostalih kreacija, pa je vrlo jednostavno provjeriti koliko te haljine koštaju. Primjerice, jedan od najzanimljivijih slučajeva bio je onaj kad se predsjednica tijekom prošlogodišnjeg zasjedanja Skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku susrela s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom suprugom Melanijom. Predsjednica je tada odjenula tamnoplavu haljinu na preklop, sa širokim zlatnim satenskim obrubom, a i supruga američkog predsjednika također je imala haljinu na preklop, nalik na mantil, ali crnu, sa satenskom vrpcom oko struka. Budući da Melanija Trump nosi najskuplje dizajnerske komade koji stoje i po nekoliko tisuća dolara, svi su se pitali koliko onda stoji ta upečatljiva haljina hrvatske predsjednice i tko ju je dizajnirao. Ispostavilo se da je riječ o haljini brenda Dutchess iza kojeg stoji poduzetnica Snježana Mehun u suradnji s dizajnerom Antunom Tinom Brišarom i da haljina stoji točno 1374,99 kuna. Nakon što se Kolinda Grabar-Kitarović pojavila u toj haljini, Snježana Mehun rekla je da je nastala pomama za tim modelom. Kasnije je Kolinda Grabar-Kitarović nosila još jednu sličnu haljinu tog brenda, kao i jednu bluzu s mašnom. Na stranicama brenda Dutchess uredno se mogu vidjeti svi modeli haljina i bluza. Cijena koja je tada za tu haljinu vrijedila, vrijedi i danas, a postoji više sličnih modela, samo od različitih materijala. Isti brend također ima i druge haljine, s rasponom cijena od 650 do 1500 kuna, dok se bluze prodaju po cijenama od 750 do 1100 kuna. Bluza s mašnom koju je nosila predsjednica stajala je 1100 kuna. Nije dakle riječ o nekim velikim ciframa, već o cijenama koje si poslovne žene mogu priuštiti ako to žele.

Gotovo isti je primjer i s haljinama omiljene predsjedničine dizajnerice Aleksandre Dojčinović i brenda Lei Lou. Predsjednica je prodefilirala u mnogim njezinim modelima. Na stranicama brenda Lei Lou lijepo se može vidjeti da imaju haljine od 699 kuna pa do onih od 3999 kuna. Crvena čipkasta haljina Brigitte, najsličnija onoj koju je prije dvije godine nosila predsjednica, stoji 2499 kuna. To je prosječna cijena i nekih drugih modela haljina Aleksandre Dojčinović koje je predsjednica nosila.

Kad se uzme u obzir visina predsjedničine plaće od 24.376 kuna, kao i broj haljina i kostima koje je tijekom pet godina kupila, moglo bi se zaključiti da se ti troškovi mogu pokriti unutar njezina budžeta

Slična je priča i s posebno profinjenim i decentnim haljinama i kompletima brenda Etno butik Mara koje odlikuju različiti aplicirani dezeni hrvatskog veza, paške i lepoglavske čipke, glagoljice, pletera i drugih tradicionalnih motiva. Unatoč sofisticiranoj izradi i posebno uloženom trudu i znanju da se ti stari hrvatski motivi izuče i pravilno apliciraju na materijale, haljine s tim motivima ne premašuju cijenu od 1800 kuna, a jednostavniji modeli mogu se kupiti već od 650 kuna. Primjerice, haljina Hrvatica s vezom i ukrasnim kamenčićima stoji 1800 kn, haljina Jona 980 kn, a haljina Ljubljanski misal 650 kn. Sakoi stoje od 1400 do 1800 kuna, a suknje oko 600 do 700 kuna. Predsjednica je nosila i posebno izrađene kapute istog brenda, a njihova cijena je 2460 kuna. Dizajnerica i vlasnica brenda Vesna Milković ističe da je predsjednica njezin kostim s motivima glagoljice nosila u posjeti britanskoj kraljici Elizabeti i ruskom predsjedniku Putinu, zatim prilikom susreta sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, potom na Vinkovačkim jesenima, ali i u drugim prilikama. Za sve su haljine i ostale komade predsjednici uredno isporučeni računi koje je ona platila.

Aleksandra Dojčinović nije željela govoriti o detaljima svog poslovnog aranžmana s predsjednicom jer smatra da je to poslovna tajna, a bila je i zauzeta pripremama za otvaranje svog dućana u Zurichu pa je samo putem glasnogovornika poručila kako predsjednica ima pravo sa svojim novcem raspolagati kako želi i da je pohvalno to što promovira hrvatske proizvode pa tako i hrvatske dizajnere.

Mnogi dizajneri s tim se slažu, a predsjednica im nije samo dobra mušterija, već im nošenjem njihovih proizvoda zapravo pomaže u promidžbi jer je ona “influencer broj 1”, kako je jednom prilikom za 24 sata rekla Snježana Mehun.

Fotografije haljina koje je predsjednica odjenula neki dizajneri potom dijele na društvenim mrežama i to im pomaže u boljoj prodaji. U normalnim okolnostima, dizajneri imaju mogućnosti ponuditi poznatim i utjecajnim osobama da besplatno nose njihove haljine ili odijela kako bi ih time promovirali, ili im barem omoguće značajan popust kod kupovine, ali kad je predsjednica u pitanju to nije moguće jer bi se to onda smatralo poklonom koji premašuje 500 kuna. Zato predsjednica, kako tvrde i u njezinom uredu, svu svoju odjeću sama plaća iako se može reći da na neki način čini uslugu svakom dizajneru čiju kreaciju odjene jer on ili ona automatski zahvaljujući predsjednici dobiju dodatni veliki publicitet, čime se po prirodi stvari povećava interes za njihovu prodaju. Kako je rečeno Nacionalu, bilo je nekih dizajnera koji su u dobroj namjeri znali poslati neki komad odjeće predsjednici, ali bi im ona to onda vratila.

IZ UREDA PREDSJEDNICE tvrde da ona svoje haljine i drugu odjeću kupuje sama jer Ured za to nema predviđen budžet. No neslužbeno kažu da ona itekako vodi računa o tome, svjesna da je uvijek mogu prozvati

Nacional je pregledao kompletnu fotografsku arhivsku dokumentaciju od vremena kad je Kolinda Grabar-Kitarović u siječnju 2015. pobijedila na predsjedničkim izborima do danas, ali i fotografije iz njezine predsjedničke kampanje koja se održavala 2014. godine. Riječ je o više od 20 tisuća fotografija koje prikazuju predsjednicu u svim protokolarnim dužnostima u Uredu na Pantovčaku kao i na svim događajima kojima je prisustvovala i putovanjima na koja je službeno išla. U nešto manje od pet godina, odnosno u oko 1700 dana mandata, predsjednica je izmijenila gotovo jednako toliko odjevnih kombinacija, ali ne tako da bi svaki dan nosila nešto novo, već tako što je kombinirala različite komade odjeće, stare komade s novinama, sakoe od odijela s haljinama ili suknjama kao i raznobojnim bluzama, a iste odjevne kombinacije znala je ponavljati za različite prilike.

Pazila je da haljine koje su posebno uočljive ne nosi više puta na sličnim događajima pa bi neku haljinu koju je, primjerice, nosila u Hrvatskoj na Dan državnosti, odjenula prilikom službenog putovanja u inozemstvo. Iako je tijekom tih pet godina mandata predsjednica najviše nosila kostime, najzapaženije u javnosti bile su upravo njezine haljine s dizajnerskim potpisom koje su nekad znale biti vrlo upadljive i predsjednica je, noseći ih, dodatno plijenila pažnju svojom pojavom. U tom kontekstu počela su se u javnosti i ranije postavljati pitanja koliko neke od tih haljina koštaju.

Oko 2500 kuna stajala je i haljina domaćeg modnog dvojca eNVy room s izvezenim cvijećem na ramenima i oko vrata, koju je predsjednica nosila na prošlogodišnjoj proslavi Dana državnosti. Čipkasta bijela haljina s ovratnikom modnog dvojca ELFS, koju je predsjednica nosila na općoj skupštini UN-a u New Yorku, prodavala se po sniženoj cijeni od 1680 kuna. Predsjednica je bila zamijećena i u više prigodnih haljina i kostima dizajnerice Grete Gudelj, poput crne haljine s velikim crvenim cvjetovima i crne haljine s prugicama u boji na rukavima i u struku koje je nosila lani u Sinju i Kninu.

U njezinom ružičastom kompletu od tvida predsjednica je ove godine posjetila Kanadu. Predsjednica je nosila haljine i mnogih drugih domaćih dizajnera, od modne kuće Stolnik nosila je haljinu za inauguraciju, a modni brend Aman Design radio je komplet od bijele viskozne haljine i plavo bijele jakne od buklea u kojem je predsjednica dočekala britanskog princa Charlesa i vojvotkinju Camillu. Kompletić, odnosno čipkastu haljinu puderasto roza boje s istobojnim sakoom koju je nosila na večeri s njima dizajnirao je pak Ivica Skoko.

Tijekom ovih pet godina mandata predsjednica je najviše nosila upravo različite kostime, bilo da je riječ odijelu s hlačama ili haljini ili šosu s pripadajućim sakoom. Ima najmanje tridesetak sakoa od kojih je neke ponavljala češće, neke rjeđe, a kad se analiziraju fotografije može se reći da je to činila sa stilom i u većini prilika trudila se izgledati elegantno, ali decentno. Najčešće se zapravo odijevala prilično neupadljivo, nosila je više jednostavnih crnih odijela ili haljina, ili pak na obične crne hlače izmjenjivala različite sakoe, ali u javnosti su naravno najviše ostale zapamćene dizajnerske haljine.

Ulaskom u završni dio kampanje te su haljine sada nekima ponovno zapele za oko, ali ne iz modnih, već iz sasvim drugih motiva.

 

Komentiraj