Patrik Macek/PIXSELL

EKSKLUZIVNO Ana Lederer nova pročelnica Gradskog ureda za kulturu

Ana Lederer nova je pročelnica zagrebačkog Ureda za kulturu. Potvrđeno je to Nacionalu iz tog ureda, iako informacija još nije službena. Ana Lederer već je stavila potpis na svoju novu funkciju a mandat joj počinje u petak, 1. lipnja. Time je završena trakavica oko izbora novog čelnog čovjeka za kulturu Zagreba čiji je godišnji budžet oko 600 milijuna kuna.

Ana Lederer gradska je zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupšini, na listi Neovisni za Hrvatsku, koja podržava Milana Bandića i sa svojih pet zastupnika održava vrlo labilnu većinu. Na toj listi su i Bruna Esih i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, čija je Ana Lederer bila zamjenica u njihovu kratkom mandatu u Vladi Tihomira Oreškovića. Zbog vrlo labilne većine, gradonačelnik Milan Bandić i njegova Stranka rada i solidarnosti itekako mora raditi kompromise Hasanbegoviću i Bruni Esih. Jedan od glavnih kompromisa bilo je Bandićevo obećanje Neovisnima za Hrvatsku da će na mjestu Ureda za kulturu postaviti upravo Anu Lederer, inače bivšu intendanticu HNK u Zagrebu. Iako je gotovo od početka sklapanja sporazuma o suradnji ovih dviju stranaka na gradskoj razini bilo jasno da će Bandić morati popustiti pritiscima te desne stranke, ‘bitka’ za kulturu trajala je mjesecima. U prilog tome ide i činjenica da je, baš da bi Neovisnima osigurao to čelno mjesto u uredu za kulturu, Bandić odobrio razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport na tri zasebna – Gradski ured za obrazovanje, Gradski ured za kulturu i Gradski ured za sport i mlade. U ožujku je raspisan natječaj za glavnog čovjeka za kulturu a do 1. srpnja za v.d. pročelnika Gradskog ureda za kulturu postavljen je Tedi Lušetić, za kojeg se pomalo naivno vjerovalo da će ostati na toj poziciji.

Očito je da je fiksacija desnice upravo na kulturu u Zagrebu ‘upalila’ te da nisu odustali od svog zahtjeva, a zauzvrat gradskoj vlasti nude ‘poslušnije’ dizanje svojih pet ruku za Bandićeve prijedloge. Dosad su, inače, nekoliko puta Hasanbegović i njegovi zastupnici odbili glasovati za neke prijedloge, kao što je bio nedavni slučaj kad nisu htjeli glasovati za Plan gospodarenja otpadom. Ana Lederer, nova pročelnica zagrebačkog Ureda za kulturu, nije odgovorila na Nacionalov poziv da kaže koji će biti njezini prvi potezi i novi suradnici. Dosadašnji v.d. pročelnika za kulturu Tedi Lušetić, koji je prije razdvajanja Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu razdvojio na tri zasebna ureda bio zamjenik bvišeg pročelnika Ivice Lovrića, ostaje zaposlen u Gradskom uredu za kulturu. Još se ne zna hoće li, možda kao kompenzacija Bandiću, biti zamjenik Ane Lederer.

Komentiraj