EK produžila moratorij strancima na kupnju poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj

Stranci još tri godine neće moći kupovati poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, odlučila je Europska komisija (EK).

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako je u službenom glasniku EU danas objavljena odluka “kojom se produžava prijelazno razdoblje tijekom kojega državljani EU ne mogu stjecati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj”.

Ugovorom o pristupanju EU Hrvatskoj je odobreno prijelazno razdoblje od sedam godina tijekom kojega vrijedi zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima drugih članica EU-a. Prijelazno razdoblje istječe krajem lipnja ove godine, a utvrđeno je kako bi se spriječio rast cijena poljoprivrednog zemljišta nakon pristupanja EU zbog veće kupovne moći državljana drugih država članica, što bi hrvatskim poljoprivrednicima otežalo stjecanje zemljišta i usporilo restrukturiranje poljoprivrednog sektora.

Ugovor o pristupanju predvidio je mogućnost produženja prijelaznog razdoblja za dodatne tri godine, pa je Ministarstvo poljoprivrede u studenome prošle godine iskoristilo tu mogućnost i od EK zatražilo produženje.

“Današnjom odlukom EK osigurava se dodatno razdoblje od tri godine koje treba iskoristiti za puno iskorištenje potencijala poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkciju”, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Komentiraj