Državna tajnica o slučaju Zambija: “Rekla bih da je sve gotovo. Oni su za nas posvojitelji s četvero hrvatske djece”

Osmero Hrvata kojima se u Zambiji sudilo zbog sumnje da su pokušali krijumčariti četvero djece u četvrtak je oslobođeno.

Njihov slučaj cijelo je vrijeme pratila i hrvatska diplomacija, a Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova, najprije je odgovorila na pitanje kada se očekuje povratak Hrvata.

“Presuda suda je jasna: osmero Hrvata je u potpunosti oslobođeno svih optužbi i slobodno mogu ići u Hrvatsku zajedno s djecom. Danas je tijekom ročišta bilo jasno da će imigracijski ured djecu predati kada dobiju pisanu presudu”, rekla je.

“Danas je prvo sutkinja presudu izgovorila i trebalo je određeno vrijeme da ju napiše. Ona ju je poslala kasno poslijepodne, ali tada više nije bilo moguće ići u imigracijski ured”, dodala je.

Četiri hrvatska para u Zambiji ipak će u petak biti s djecom. Došlo je samo do manjih poteškoća

Državna tajnica je također rekla da se očekuje se da administracija riješiti u petak te da je cilj da se Hrvati isti dan vrate u Lijepu Našu.

“Naravno da treba vidjeti koliko će ti administrativni postupci trajati. Treba se predati presuda, pa dovesti djecu, ona moraju dobiti suglasnost za izlazak. Pomažemo im u traženju letova i postoji nekoliko varijati”, pojasnila je.

Također je rekla da ne vidi mogućnost obrata u slučaju jer je prošli put do njega došlo nakon što je tužiteljstvo povuklo optužbu, a ovog puta je sud donio odluku. “Voljela bih vjerovati da je Zambija postupala u dobroj vjeri. Tek kada je slučaj došao na višu razinu, sud je znao donijeti pravu odluku. Ja bih rekla da je priča gotova, a to će stvarno biti tako kada oni dođu u Hrvatsku”, rekla je, piše Dnevnik.hr.

“Ta su posvojenja potvrdili hrvatski sudovi. Oni imaju hrvatske dokumente i oni su za nas posvojitelji s četvero hrvatske djece”, rekla je.

Slučaj Zambija: Hrvati oslobođeni, nalog za puštanje na slobodu ide odmah, pristižu reakcije

 

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner