Slučaj Zambija: Hrvati oslobođeni, nalog za puštanje na slobodu ide odmah, pristižu reakcije

U ponedjeljak je ispitan posljednji svjedok optužbe na suđenju protiv osmero Hrvata na sudu u Ndoli, a danas je sutkinja Mary Mulanda čitala dokaze prikupljene tijekom suđenja od strane tužiteljstva. Nakon toga je odlučila osloboditi Hrvate.

Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, nalog za puštanje ide odmah, javljaju 24sata.

Ovo je potvrdio i odvjetnik Hrvata u Zambiji, Kevin Silwimba.

“Oslobođeni su”, rekao je Silwimba novinarima i dodao da se sada s djecom mogu vratiti u svoju zemlju.

Odvjetnik je rekao da je ishod postupka protiv Hrvata “veliko postignuće” i da je pravosuđe u Zambiji “pokazalo da funkcionira”. VIŠE OVDJE.

Piletić obećao što brži transfer u Hrvatsku

Ministar Marin Piletić izjavio je u četvrtak da će biti organiziran najbrži mogući transfer u domovinu dvanaest hrvatskih državljana, roditelja i djece, iz zambijske Ndole, nakon što su četiri hrvatska para na tamošnjem Visokome sudu oslobođena optužbi o trgovini djecom. O svemu više na ovom linku.

Već sedam mjeseci u Zambiji

Osmero Hrvata već je sedam mjeseci u Zambiji. Hrvate je zambijski sud već jednom oslobodio u veljači, ali ih je policija ponovno uhitila u zračnoj luci i vratila u pritvor te je sud ponovno podigao optužnicu protiv njih. Razlog tomu bila je anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske.

Šimundža Nikolić o slučaju Zambija: Nadamo se da će Hrvati što prije doći sa svojom djecom u Hrvatsku

 

Reakcije Hrvata povezanih sa slučajem

“Odvjetnici su išli po djecu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu kod nas. Idu s nama u Hrvatsku”, rekla je za 24sata Aleksandra, jedna od osmero Hrvata koji su mjesecima prolazili dramu u Zambiji.

“Prvi put nakon šest mjeseci plačem od sreće, a ne od užasa i straha, sve je još neslužbeno, nadam se da je ovo definitivna odluka. Samo se bojimo nastavka priče radi onog prošlog što se dogodilo. Samo ih čekamo da uđu u avion s djecom”, rekla je  majka Azre Imamović Subošić.

Oglasio se i Pernar

Pernar je bio svjedok tužiteljstva u slučaju protiv osmero Hrvata optuženih za pokušaj trgovine djecom. Kako je u jednoj od svojih objava na Telegramu napisao, dao je sve od sebe da osude Nou Kraljevića, čovjeka na kojeg se posebno okomio tijekom svjedočenja zbog njegove promjene spola.

“Ako tužiteljstvo ne uloži žalbu ili žalba bude odbijena, odluka sutkinje postaje pravomoćna. Zambijski zakon govori kako da bi netko bio osuđen za trgovinu ljudima, nije dovoljno samo da posvajanje bude nezakonito nego je potreban i element iskorištavanja djece. Što je točno sutkinja odlučila, javit ću uskoro, ali sudeći po ovoj odluci, možemo ustvrditi da optuženi nisu krivi za trgovinu djecom”, napisao je Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik, neposredno nakon objave odluke sutkinje o oslobađanju Hrvata.

Prije objave odluke Pernar je odbrojavao minute kašnjenja sutkinje, a potom i vrijeme čitanja presude. Sljedbenicima je poručivao da su nervozni svi u Hrvatskom saboru i na sudu u Zlataru. Uoči same objave odluke Pernar je objavio da je gladan i da ide na ručak.

Danas bi se trebala znati odluka zambijskog suda o sudbini zatočenih Hrvata

Malenica zadovoljan presudom

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izrazio je u četvrtak zadovoljstvo oslobađajućom presudom osmero Hrvata u Zambiji te istaknuo da u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inozemna sudska odluka, djeca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner