Dota: “Berlusconi se potrošio a koče ga i godine”

Franko Dota, dopisnik agencije Ansa iz Hrvatske, komentirao je u petak što se može očekivati na izborima u Italiji.

Italija u nedjelju bira novi parlament i premijera. Političke ankete u Italiji se ne smiju izrađivati 15 dana prije izbora ali Dota za N1 je rekao kako je već sad poznato da stranka Braća Italije koja je poznata kao postafašistička stranka trenutno ima 25% glasača, dok ju demokratska stranka ljevice prati s 22% birača.

“Nimalo nije iznenađujuće vodstvo ove stranke, to je jedina stranka koja je ovih godina bila u opoziciji dok su sve druge činile Vladinu većinu. I sad se čini da je jedina opozicijska stranka ozbiljno kotirana”, komentirao je Dota.

Za Berlusconia kaže da se zbog duge vladavine potrošio ali i da ga koče njegove godine te mu je zbog toga pao utjecaj ali i kako je pokret 5 zvjezdica najveći gubitnik ovih izbora ali isto tako na njega se gleda kao na nekoga tko je dovoljno umjeren da prikoči Meloni i Salvinija u desnim zahtijevanjima. “Jedina su stranka koja je svih četiri i pol godine bila na vlasti sa svima. Oni su se raskolili na dvije stranke te su se raspali, nisu uspjeli isporučiti većinu onoga što su obećali, no to je tako kad krenete s populističkim obećanjima. Ta je stranka uspjela u tome da se smanji broj političara u parlamentu, no i dalje ih je jako mnogo. Neće se tu puno toga promijeniti”, rekao je Dota.

Oba doma imaju iste ovlasti što dosta usporava i paralizira talijansku politiku. “Giorgiu Meloni koja je na čelu vodeće stranke od djetinjstva nosi politički žar, karijeru je posvetila politici, čak nije ni fakultet završila zbog toga. Ona je jako principijelna, a njena je glavna poruka antibriselska”, objasnio je. Posebno je naglasio da postoji određena briga ako ova stranka pobijedi jer to bi značilo kraj demokratskih retorika.

Enrico Letta je umjeren te dolazi iz demokršćanskog centra. “Fali mu karizme, a već se sad ponaša kao poraženi te traži glasove od drugih. Za Matteo Salvinia kaže da mu ne gine ministarsko mjesto.

“Bez obzira na predizbornu retoriku, Italija ne želi iskliznuti iz NATO politike bez obzira na Salvinija, jer Italiji je to važno. Salviniju ne odgovaraju sankcije, a Italija neće iskočiti iz ukrajinskog vlaka. No, određeni val pritisaka prema Rusiji ipak će biti prikočen. Dok je Salvini blizak Putinu, Meloni je velika ljubiteljica Viktora Orbana. Tu je veći problem što će onda određeni blokovi dobiti saveznika”, istaknuo je Dota.

“Ne mogu reći hoće li ova vlada doći do kraja mandata, to se za Italiju nikada ne može sa sigurnošću reći. No, ako ta većina bude uvjerljiva, ova vlada ima perspektivu, ali će imati dva rivala kojima ne odgovara da ih je žena izbacila s trona”, zaključio je Dota.

Za sam kraj je rekao da se može očekivati uvjerljiva pobjeda desnog centra a za Melonia je rekao će nastaviti linijom Draghija, a da Italija će bez Europe jako teško.

Komentiraj