Documenta, Antifašistička liga i HNS osudili napad na Pupovca

HINA/ Dario GRZELJ

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Antifašistička liga RH osudili su u petak napad na predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca i njegovog stranačkog kolegu Borisa Miloševića, pozvavši sve na “solidarni otpor protiv rastuće netrpeljivosti i svih pojavnosti fašizma”.

Documenta je izrazila žaljenje zbog nasrtaja na saborske zastupnike SDSS-a u središtu glavnog grada Hrvatske koji, ističu, podsjeća na godine u kojima su mržnja i nasilje prema drugima i drugačijima završavale ubijanjem.

Antifašistička liga smatra da taj napad pokazuje što može napraviti huškačka propaganda kojoj su ti manjinski zastupnici izložen već dulje vrijeme te da “medijska promocija onih koji lažu i klevete pogoduju atmosferi u kojoj su neki uzeli sebi za pravo da mogu na one druge bacati hranu, vikati na ulici”.

“Fašizacija hrvatskog društva je opasna pojava jer fašizam nisu koncentracijski logori, to je kraj, sve počinje izvrgavanjem manjine bijesu i huškanju, što je gotovo postala svakodnevna pojava u hrvatskom društvu, i to prije svega prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti i svima onima koji ne govore radikalno desnim diskursom”, poručuje Antifašistička liga u priopćenju.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati osudila je napad na predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca i njegovog stranačkog kolegu Borisa Miloševića, saborske zastupnike srpske manjine.

“U 2018., u demokratski uređenim zemljama, bilo kakvom nasilju ili fizičkom napadu ne smije biti mjesta. Na svima nama je odgovornost da gradimo otvoreno i tolerantno društvo, a ovakve pojave, ako želimo kao društvo ići naprijed, svi zajedno, a poglavito osobe koje sudjeluju u javnom životu, moramo najstrože osuditi”, istaknuli su u priopćenju.

Srpsko narodno vijeće izvijestilo je u petak da su Pupovac i Milošević napadnuti u petak oko 14 sati na zagrebačkom Dolcu, kod bistroa “Amfora”, gdje su na njih bačeni ostaci hrane, što smatraju manifestacijom mržnje.

Komentiraj