Demograf Nenad Pokos: “Hrvatska nestaje, mi već jesmo blizu samog dna ponora u koji godinama propadamo!”

Prema rezultatima Popisa stanovništva 2021. Hrvatska je u deset godina izgubila gotovo 400 tisuća ljudi!

“Ništa iznenađujuće! Pokazalo se ono što su demografi najavljivali zadnjih godina – broj stanovnika Hrvatske manji je od četiri milijuna! Ono što je bitno: između dva popisa imamo prirodno smanjenje za oko 150 tisuća stanovnika, a negativna migracijska bilanca je oko 250 tisuća”,  govori za nacional.hr demograf Nenad Pokos.

“To je više od službenih podataka Državnog zavoda za statistiku gdje se govori o nekih 115 tisuća više iseljenih nego doseljenih. Dakle, to je više nego dvostruko, a sve zbog nesređenih registara u Hrvatskoj. Ponajprije baze podataka koju Državni zavod za statistiku koristi od Ministarstva unutarnjih poslova. Mnogi se ne odjavljuju prilikom iseljavanja i na to smo upozoravali godinama – da su službeni podaci DZS-a nepouzdani i nevjerodostojni i da je broj iseljenih puno veći. Sada je to došlo napokon na vidjelo. Tako će biti sve dok  Hrvatska ne uvede registar stanovništva, što već ima većina europskih zemalja. ”

Što za Hrvatsku znači gubitak od gotovo 400 tisuća stanovnika? Hrvatska će se u budućnosti po broju stanovnika smanjiti za gotovo 50 posto. 

“To je je skoro deset posto u malo više od deset godina.  Ono što nam tek slijedi u ovom desetljeću neće ništa biti bolje zato jer će prirodni pad biti i dalje sve intenzivniji. Zbog nadolazeće gospodarske krize uzrokovane povećanjem cijene energenata, hrane i svega što slijedi možemo očekivati da će broj iseljenih, ponajprije u zapadnoeuropske zemlje, biti veći nego posljednjih dvije godine, kada je to malo stagniralo. Po nekim procjenama Eurostata i UN-a Hrvatska bi 2100- te ovakvim tempom imala tek malo više od dva milijuna stanovnika, što je zaprepašćujuće. Dakle, Hrvatska će se po broju stanovnika smanjiti za gotovo 50 posto.”

Hrvatska polako nestaje! Mi nismo na rubu ponora, mi već jesmo u ponoru, samo da ne dotaknemo samo dno! 

“Ako se ništa ne promijeni i  ako se ne osvijeste vladajuće i sve druge strukture koje odlučuju o stanovništvu Hrvatske mi ne možemo ništa dobro očekivati idućih godina i desetljeća.  A sve će se to odraziti na probleme u mirovinskom, zdravstvenom i socijalnom sustavu. Imat ćemo sve starije stanovništvo i neće tko imati uplaćivati u te sustave. Žao mi je što Državni zavod za statistiku nije objavio barem procjenu dobne strukture stanovništva, onda bi tek došli do još zapanjujučijih podataka koliko je više starijih u odnosu na mlade stanovnike. Mladi nam sve više odlaze što u ranijim iseljeničkim valovima nije bio slučaj. Hrvatska nestaje i na to demografi upozoravaju već desetljećima, a mnogi u to nisu vjerovali!”

DZS objavio prve rezultate Popisa stanovništva: Hrvatska pala na 3.888 milijuna stanovnika

Komentiraj