Dalija Orešković u Saboru minutom šutnje odala počast svim žrtvama nefunkcioniranja sustava socijalne skrbi

Dalija Orešković (Centar-Glas) u petak je u Saboru govorila o tome da je smrt dvoipolgodišnje djevojčice u Novoj Gradiški dokaz da su centri za socijalnu skrb preopterećeni i neprimjereno opremljeni. Pozvala je na žurno djelovanje kako bi se izbjegli takvi slučajevi.

Naglasila je da nam je potreban dijalog, kako bi se tragični slučajevi izbjegli na vrijeme, a za koje odgovornom smatra državu.

Podsjetila je da je na teško stanje na terenu upozoravala i bivša pučka pravobraniteljica. Učinila je to u svojim izvješćima za 2019. i 2020. godinu, a ta izvješća još nisu raspravljena u Saboru. Pučka pravobraniteljica dala je detaljne preporuke te upozorila na brojne probleme korisnika i uvjetima u kojima centri rade, podsjetila je Orešković.

“Međutim, nije učinjeno ništa u zakonodavnom smislu da se to promijeni”, komentirala je.

Očekivala je, kaže, da će Sabor pokazati savjest i svijest o svojoj ulozi te da će bar predsjednik Sabora pozvati na odavanje počasti minutom šutnje za nedužne žrtve nefunkcioniranja sustava.

No, to se nije dogodilo, rekla je Orešković i sama minutom šutnje odala počast svim žrtvama nefunkcioniranja sustava socijalne skrbi.

Vidović Krišto: Hrvatski radnici za isti posao slabije plaćeni od kolega u drugoj državi

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto također je upozorila na problem nefunkcioniranja institucija zbog kojih hrvatski radnici u nekim trgovačkim lancima rade u teškim uvjetima i slabije su plaćeni od svojih kolega u istim tvrtkama u drugim zemljama.

Medicinska sestra u Hrvatskoj zarađuje 800 eura, a u Sloveniji dvostruko više, upozorila je Vidović Krišto.

Spomenula je i slučaj skupine Borg i savjetnički angažman Borisa Vujčića za kojega je rekla da djeluje u interesu Knighthead fonda, a ne kao guverner HNB-a.

“Da imamo funkcionalnu pravnu državu, Vujčić ne bi mogao biti guverner, a banke i lihvarske agencije ne bi mogle kršiti europske uredbe i bacati hrvatske građane na ulicu, već bi ih morale poštivati i građani bi bili zaštićeni”, rekla je Vidović Krišto.

Podsjetila je da je protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i 18 suoptuženika Državno odvjetništvo podnijelo optužnicu zbog sumnje u počinjenje štete procijenjene na 18 milijardi kuna.

“To dopuštaju HDZ-ove i SDP-ove strukture jer netko mora financirati korupciju, a to su prosječni građani”, poručila je Vidović Krišto.

Mlinarić: Godišnjica pogibija Zadre

Stipo Mlinarić uz Kluba Domovinskog pokreta) prisjetio se 10. travnja 1992. i pogibije vukovarskog branitelja i zapovjednika Roberta Zadre, sina legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja Blage Zadre.

Istaknuo je da je Robert brinuo o suborcima, pripadnicima “turbo voda” i preuzimao odgovornost kada je bilo najteže.

“U borbi za svoje dao je i svoj život na Kupreškoj visoravni odakle potječe, a njegov otac Blago braneći Vukovar, gdje su našli dom. Robert je i u teškim trenucima nakon pogibije oca, rekao: Moramo dalje, bit će vremena za plakanje”, rekao je Mlinarić.

Komentiraj