Sandra Simunovic/PIXSELL

Crveni panda se pogostio svježim višnjama

Divlji crveni panda se pogostio svježim višnjama u kineskom Prirodnom rezervatu Wawushan. U njegovoj blizini je primjećen i njegov imenjak veliki panda. Malog sisavca su privukli slatki zreli plodovi, čija berba u ovom dijelu provincije Sečuan upravo traje. Crveni panda je biljožder sličan sličnih rakunu, tvoru i lasici. Većinom se hrani bambusom, no njegova prehrana uključuje i bobice, korijenje, lišaje, jaja, kukce…

Ove pande su samo istaknuti predstavnici 43 životinjske vrste pod državnom zaštitom u ovom rezervatu. Wawushan je poznat i po tome da na njegovom području raste 3 500 zaštićenih biljnih vrsta.

Primjerci crvenog pande danas žive isključivo u jugoistočnoj Aziji, duž planinskog masiva Himalaje. Nekada su obitavale i na sjeveroistoku Kine te u jugozapadnoj Indiji. Naseljavaju šumovite planinske krajeve s umjerenom klimom. Neki stručnjaci ističu kao postoje dvije podvrste ove ugrožene i slatke životinje.

U Hrvatskoj crveni pande žive u Zoološkom vrtu grada Zagreba te ponekad rado jedu meso.

Komentiraj