Ćorić: “Covid krediti odobravat će se u dva mjeseca od zahtjeva”

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u srijedu nakon sjednice Vlade da je samo danas ujutro zaprimljen 21 zahtjev za “covid kreditom” te da osvježeni HAMAG-BICRO promptno rješava zahtjeve.

Vezano uz brze “covid” kredite istaknuo je da su dosadašnje kreditne linije zatvorile oko 1,8 milijardi kuna potreba, te da je od 3.860 kreditnih zahtjeva odobreno njih 2.600, a 1.200 iz opravdanih razloga odbijeno. Podsjetio je da je odlukom Vlade početkom kolovoza uvećana tranša za odobrenje tih kredita za milijardu kuna, te da je omogućeno 1,3 milijarde kuna sredstava za covid kredite.

Istaknuo je da je u međuvremenu HAMAG-BICRO pojačao svoje redove, ali i da je dokumentacijski dio umanjen s 12 na 10 potrebnih dokumenata za odobravanje kredita.

Kreditna linija puštena je danas u optjecaj, a svaki kreditni zahtjev koji dođe bit će riješen u roku od dva mjeseca  od datuma predaje dokumenata, rekao je Ćorić.

Upitan kako će poduzetnici čekati toliko vremena, jer moraju platiti fiksne obveze, Ćorić je kazao da nije moguće odobriti 4.000 kreditnih zahtjeva u roku od deset dana.

Istaknuo je da je već jutros u 10 sati zaprimljen 21 zahtjev te da ih administratori u HAMAG-BICRU odmah rješavaju. Dodao je da će neki na rješenje čekati nešto dulje, ponovivši da je ideja da se svi zahtjevi riješe u roku od dva mjeseca.

Pretpostavlja da kod poduzetnika “postoje zalihe kojima će namiriti troškove i na taj način premostiti likvidnost” te da su mnogi poduzetnici spremniji na ovu krizu nego što su bili prije desetak godina.

Koliko će poduzetnika moći koristiti kredite budući da među njima ima dosta poreznih dužnika i za doprinose koji nisu trebali jedno vrijeme plaćati, bilo je novinarsko pitanje na što je Ćorić odgovorio da su preduvjeti za korištenje tih kredita kreirani tako da se odnose na sve one koji su prije ulaska u covid 19 krizu bili poslovno zdravi, te da će oni svoje dobro poslovanje trebati dokazivati do početka ove godine, a ne posljednjih mjeseci.

Komentiraj