Cigarete ponovo poskupljuju, otkriveno i koliko

U Hrvatskoj će uskoro poskupjeti cigarete i to povećanje cijene najvjerojatnije će biti dvije kune po kutiji, piše u ponedjeljak Novi list.

Vlada je u savjetovanje uputila prijedlog nove Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode koji je objavljen na portalu e-savjetovanje. Savjetovanje će trajati do 3. veljače, što znači da se nakon toga može usvojiti na bilo kojoj sjednici Vlade i da može vrlo brzo stupiti na snagu.

Predlaže se da se specifične trošarine na cigarete sa sadašnjih 335 kuna za tisuću komada podignu na 375 kuna, odnosno za 40 kuna, dok bi proporcionalni dio trošarine i dalje bio 34 posto od maloprodajne cijene. Minimalna trošarina na cigarete povećala bi se za 74 kune, sa 755 kuna na 829 kuna za tisuću komada. Kad je u pitanju trošarina na sitno rezani i ostali duhan za pušenje ona ostaje 600 kuna za jedan kilogram.

U odnosu na uredbu koja je na snazi, a stupila je na snagu krajem studenoga 2018. godine, uvodi se i pet novih kategorija duhanskih proizvoda na koje bi se ubuduće plaćala trošarina, a to su cigare i cigarilosi, grijani i novi duhanski proizvodi te e-tekućina.

Na e-tekućinu plaćat će se trošarina od jedne kune za mililitar, a na grijane duhanske proizvode bit će 600 kuna po kilogramu. Toliko će iznositi i trošarina po kilogramu novih duhanskih proizvoda, kao i trošarina na tisuću komada cigara i cigarilosa.

Komentiraj