Capak objasnio zašto nedjeljom mogu raditi kafići i restorani, a trgovine ne

Autor:

10.05.2020., Split - Kafici u centru grada pripremaju svoje terase za otvorenje i pocetak rada u ponedjeljak. Radnici mjere udaljenosti izmedu stolova i postavljaju ih prema uputama.
Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Milan Sabic/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u nedjelju je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite objasnio zašto nedjeljom mogu raditi kafići i restorani, a trgovine ne.

Na upit novinara zašto je donesena takva odluka ako se želi smanjiti mobilnost i izlasci iz kuće, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je objasnio:

“Mislim da je dobro da se može nedjeljom popiti kava ili otići na ručak u restoran. Cilj je bio produžiti radno vrijeme za 24 sata, a s druge strane balansa smo htjeli oduzeti dio tog radnog vemena, dogovorili smo se da to bude nedjelja. Htjeli smo smanjiti mobilnost kad ljudi ne rade, kad su kod kuće, da se ne okupljaju. Za ugostiteljske objekte smatram da nije tako velika mobilnost kao za trgovine, da mogu popiti kavu ili otići u restoran na ručak. Smatramo da nije tako velik broj ljudi koji to rade nedjeljom.”

“Više puta je nedjelja iskomunicirana kao logičan dan jer najveći broj obitelji ne radi, kao ni vrtići i škole, dan kad se najviše može učiniti da se postigne epidemiološki cilj, da se jedan dan u tjednu manje krećemo, pogotovo u zatvorenim prostorima”, nadovezao se ministar Božinović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.