CANNES, 5. DAN: DABOGDA VAM MARIAH CAREY PJEVALA NA FEŠTI

REUTERS/Steve Marcus

Ako već filmske kompanije moraju štedjeti na partyjima u Cannesu, postoje kompanije koje ne moraju. Jedna od tih je Chopard, službeni sponzor Cannes Film Festivala. Njihov party uvijek je čista ekstravagancija, a tako je bilo i u petak uvečer. Uzvanici su bili prevoženi do Le Canneta, dijela Cannesa koji se ne nalazi na moru, već u smjeru brda iznad grada. Tema partyja bila je, zamislite, ljubav, a na tom „Love Partyju“ najveća zvijezda bila je Mariah Carey koja je privatnim avionom doletjela u Cannes, otpjevala šest pjesama na nastupu koji je sve skupa trajao 30 minuta, te privatnim avionom odletjela natrag u Dublin. Šest pjesama u 30 minuta, pa kako je to moguće? Moguće je jer je Mariah Carey ponovo pokazala da je svjetski vrh u glumljenju dive. Svaka sitnica joj je tijekom nastupa smetala. Te kakvo je to svjetlo iznad njezine glave, te kako je prostor zadimljen, a to šteti njezinim glasnicama, te zašto je gosti partyja fotografiraju ako ona to ne želi, i tako je ispalo da se Mariah Carey više žali no što pjeva. Vrhunac je bio trenutak kada je zamolila članove svoje pratnje da se popnu na binu i malo joj poprave imidž. Što su joj imali popravljati? „Čiste Chopardove dijamante“, izjavila je Mariah Carey. Da mi je znati što je u tom trenutku mislio Bryan Tanaka, njezin dečko koji je svemu tome prisustvovao. Na svu sreću, prije nastupa Mariah Carey svoj je nastup odradila Dita von Teese. Na nju se nitko nije žalio. Postoji samo još jedno pitanje. Mariah Carey trebala bi pjevati u četvrtak u Cannesu na humanitarnoj večeri amFAR gdje se skuplja novac za borbu protiv AIDS-a. Pitanje je hoće li biti tako jer je amFAR navodno tražio ekskluzivni nastup, ali Mariah Carey se, izgleda, polakomila za Chopardovim novcem. Što se tiče celebrityja, na Chopardovom partyju viđeni su Julianne Moore, Elle Fanning, Amber Heard  te bračni par Priyanka Chopra i Nick Jonas.

Što se tiče hrvatskog filma, njega ni ove godine nema u službenom programu Cannes Film Festivala. Hrvatski film u Cannesu predstavlja novi ravnatelj HAVC-a Chris Marcic, a tu je i bivši ravnatelj Hrvoje Hribar koji je nedavno bio konkurent Marcicu na natječaju za novog ravnatelja. Od redatelja primijetili smo Arsena A. Ostojića i mladog Juru Pavlovića, tu je i producentica Ankica Jurić – Tilić kao i Siniša Juričić, poznat i kao koproducent dokumentarnog filma „15 minuta – Masakr u Dvoru“. Ne treba čuditi što hrvatskog filma nema u Cannesu. Otkad je samostalne Hrvatske, niti jedan hrvatski film nije se natjecao za Zlatnu palmu, a u sporednim sekcijama, osim Matanićevog „Zvizdana“, nikada nije prikazan niti jedan hrvatski dugometražni film. Osim toga, politika canneskog festivala je takva da se unaprijed zna teritorijalna politika pri odabiru filmova. To znači da će istočna Europa dobiti jedno, maksimalno dva filma među dvadesetak koliko ih se natječe za Zlatnu palmu. Ove godine, istočna Europa u konkurenciji za Zlatnu palmu ima samo jedan film, a to je „Zviždači“ sjajnog rumunjskog redatelja Corneliua Porumboiua. Ništa čudno, jer za svoj prvi film „12:08 Istočno od Bukurešta“ u Cannesu je 2006. nagrađen za najboljeg debitanta, a tri godine kasnije za film „Policijski, pridjev“ u canneskoj sekciji „Izvjestan pogled“ osvojio je nagradu žirija. Kako festival prati autore koji su osvajali nagrade u Cannesu, tako je za zasluge za minuli rad njegov novi film u konkurenciji za Zlatnu palmu. Neće je osvojiti, njegov novi film je akcijski film-noir triler, žanrovski suprotan od onog što smo do sada navikli od njega, ali će svakako biti zapamćen po glavnoj ženskoj glumici Catrinel Marlon. Osim što je sjajan odabir za ulogu femme fatale, svojim izgledom pomela je konkurenciju na Croisetti.

No, to što film neće osvojiti Zlatnu palmu ne znači da je prikazivanje ovog filma u Cannesu bilo bespotrebno. U filmsko-financijskim krugovima procjenjuje se da prikazivanje filma na festivalu u Cannesu udvostručuje broj gledatelja u odnosu na izostanak iz Cannesa. Dapače, filmu kojem osvoji Zlatnu palmu gledanost u svjetskim kinima se utrostručuje. Zato je jasno zašto se toliko lobira kako bi nečiji film ušao u taj vrh svjetskog filma.   

Komentiraj