CANNES, 1. DAN: Zombiji otvorili filmski festival, bolje da nisu

Tradicija se održala i na otvorenju ovogodišnjeg, 72. po redu filmskog festivala u Cannesu. A ta tradicija temelji se na tome da organizatori ne znaju odabrati kvalitetan film za njegovo otvorenje. Rade uvijek istu grešku – uzmimo film hvaljenog redatelja s još hvaljenijim glumcima, s tom taktikom ne možemo pogriješiti. I tako su ove godine odabrali za otvorenje novi film Jima Jarmuscha „The Dead Don’t Die“, zombie komediju s briljantnom glumačkom postavom koju predvode Bill Murray, Adam Driver i Tilda Swinton. Na papiru, to im je vjerojatno izgledalo jako dobro jer se radi o društvenoj satiri, a takve stvari festivali vole.

Dakle, u izmišljenom američkom gradiću, gdje je Bill Murray policijski šef, a Adam Driver njegov podređeni, počinju se događati čudne stvari – mrtvi ustaju iz grobova. Mediji javljaju da je povod tome promjena okretanja Zemlje oko svoje osi, a što je, sumnja se, uzrokovalo polarno frakiranje (štetni način hidrauličkog iskapanja nafte i plina). Stanovnici su ugroženi, od Trumpovog obožavatelja (Steve Buscemi) do voditelja benzinske pumpe i fanatičnog ljubitelja filmova i stripa (Caleb Landry Jones). Ključnom osobom u cijeloj priči pokazuje se Zelda (Tilda Swinton), majstorica rukovanja katanom i voditeljica lokalnog pogrebnog poduzeća. Nažalost, sve je to Jarmusch prikazao nemušto, s malo duhovitih dosjetki, još manje dubljeg socijalnog i političkog angažmana, tako da ni ne čudi što ovaj njegov film neće biti prikazan u hrvatskim kinima. Stvar ne spašava ni Iggy Pop u ulozi zombija.

Na konferenciji za novinare Jarmusch je rekao kako je najveći utjecaj na njega prilikom snimanja imao pokojni George A. Romero, rodonačelnik zombie filmova, i zato u filmu ima priličan broj referenci na njega i njegove filmove. Kako je film komedija, tako su novinari nastojali iskamčiti od glumaca duhovite odgovore, naročito od Billa Murraya. Na pitanje glumcima što ih inače u životu plaši, Murray je odgovorio da je njemu Cannes zastrašujući. Kada mu je voditelj konferencije rekao „Pa nisam na Croisetti vidio ni jednog zombija“, Murray mu je lakonski odgovorio „To vi kažete“. Druga novinarka primijetila je da je nekada u filmu „Istjerivači duhova“ ganjao duhove, a sada ganja zombije, da bi joj Murray na to rekao „a sada bi ganjao vas“. Ipak, bilo je i daleko ozbiljnijih tema na konferenciji za novinare, Tilda Swinton je upozorila na to da su redateljice podcijenjene u odnosu na redatelje, Jarmusch se boji za planet i smatra da politika tu ne može ništa jer korporacije vode politiku, a Selena Gomez je rekla da je zastrašujuće što sve društvene mreže danas rade mladima. Kada joj je, na to, novinar rekao, kako je upravo ona popularna na društvenim mrežama gdje ima na desetke milijuna pratitelja, odgovorila je da ona objavljuje ono što je bitno.

Film „The Dead Don’t Die“ ujedno je jedan od 21 naslova koji se ove godine bore za Zlatnu palmu i siguran sam da je neće dobiti, osim ako članovi žirija potpuno ne prolupaju. Ne bi trebali, jer je ovogodišnji žiri respektabilan, na čelu s meksičkim redateljem i osvajačem Oscara Alejandrom Gonzalesom Inarrituom. Jedan od članova žirija je i francuski crtač stripova i filmski scenarist Enki Bilal. Ovaj 67-godišnjak rođen je u Beogradu, kako mu je otac Bošnjak tako mu je pravo ime Enes Bilal, ali se obitelj, kada je Enes imao devet godina, preselila u Francusku. Ipak, na predstavljanju žirija novinarima u Cannesu, Enki Bilal naveden je kao „čovjek koji je rođen u Titovoj Jugoslaviji“. Kada već ove godine u službenom programu festivala u Cannesu nema dugometražnih filmova iz zemalja bivše Jugoslavije, onda je Enki Bilal jedina poveznica s ovim krajevima.

Festival su službeno otvorili španjolski glumac Javier Bardem i francuska glumica Charlotte Gainsbourg, a nakon otvorenja održan je party na plaži ispred hotela Majestic, što je posljednjih godina stalna lokacija za ovaj događaj. Tradicionalni ponoćni vatromet više ne egzistira, nadajmo se onda vatrometu dobrih filmova.

Komentiraj